Güney Kore'de sıkıyönetim ilanının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iki emniyet müdürünün ve Başkent Savunma Komutanı'nın tutuklandığı bildirildi. AA'nın Yonhap Haber Ajansı'na dayandırdığı habere göre, Seul Merkez Bölge Mahkemesi, acil gözaltı kapsamında tutulan emniyet yetkilileri için tutuklama kararı verdi.
EMNİYET MÜDÜRLERİNİN SUÇLAMALARI
İki emniyet müdürü, sıkıyönetim ilanının ardından Ulusal Meclis’in polis kordonuna alınması talimatını vererek milletvekillerinin Meclis’e girişini engelledikleri gerekçesiyle 11 Aralık'ta gözaltına alınmıştı. Emniyet Genel Müdürü Cho’nun, sorgusu sırasında Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim emirlerine karşı çıkan milletvekillerinin “tutuklanması” talimatını verdiğini ifade ettiği belirtildi.
YÜKSEK DÜZEYLER ARASINDA GİZLİ GÖRÜŞME
Cho ve Kim'in, sıkıyönetimin ilanından yaklaşık üç saat önce Devlet Başkanı Yoon ve eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile gizli bir toplantıda bir araya geldiği iddia ediliyor. İki emniyet müdürünün sıkıyönetim planlama sürecine dahil olduğundan şüpheleniliyor.
BAŞKENT SAVUNMA KOMUTANI DA GÖZALTINDA
Yonhap'ın haberine göre, sıkıyönetim soruşturması kapsamında tutuklanan bir diğer üst düzey isim, daha önce görevden alınan ve yurt dışına çıkış yasağı getirilen Başkent Savunma Komutanı oldu. Lee Jin-woo, eski Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ve Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı Korgeneral Yeo In-hyung’un ardından tutuklanan üçüncü yüksek rütbeli savunma yetkilisi oldu.
SIKIYÖNETİMİN KISA SÜREN ÖMRÜ
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi yaptığı televizyon konuşmasında, muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlere karışmakla" suçlayarak sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak Ulusal Meclis'te yapılan oylamada karar kaldırılmış ve Bakanlar Kurulu’nun onayıyla sıkıyönetim tamamen iptal edilmişti.
Yoon, sıkıyönetimin “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal düzeni korumayı” amaçladığını savunsa da, savcılık kendisini “vatana ihanet”, “silahlı kalkışmaya teşebbüs” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla şüpheli olarak tanımladı ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.
MECLİS, GÖZALTI KARARI ALMIŞTI
10 Aralık’ta Ulusal Meclis, sıkıyönetim ilanıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle Devlet Başkanı Yoon dahil 8 kişinin "derhal gözaltına alınması" yönünde bir karar tasarısını kabul etmişti. Sıkıyönetim süreci, Güney Kore’de hukuki ve siyasi açıdan tartışmaların merkezinde yer almayı sürdürüyor.