Güney Kore ordusu tarafından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin Pazartesi günü doğu ve batı kıyıları açıklarında denize yaklaşık 130 top mermisi ateşlediğini duyurdu. Seul, Pyonyang'ın bu hamlesinin ülkelerin ortak sınırlarına en yakın gerçekleştirilen tatbikat olduğunu açıkladı.

Ateşlenen top mermilerinin bir kısmının deniz sınırı yakınlarındaki tampon bölgeye düşerek, 2018'de imzalanan Koreler arası anlaşmayı ihlal ettiği ifade edildi. Güney Kore Savunma bakanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin açtığı ateşler üzerine Pyongyang'a uyarı mesajı gönderildiği de kaydedildi.

Kuzey Kore açıldığı belirtilen topçu ateşleri hakkında açıklama yapmadı, ancak füze fırlatmaları ve savaş uçakları ve topçu birlikleri tarafından yapılan tatbikatlar da dahil olmak üzere Pyongyang'ın askeri faaliyetlerini artırdığı biliniyor.

Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri de Kuzey'in nükleer tehditlerine karşılık caydırıcı olması amacıyla bu yıl askeri tatbikatları artırmıştı.

PANMUNJOM DEKLARASYONU

2018 Kapsamlı Askeri Anlaşma (CMA), lider Kim Jong Un ile dönemin Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasında aylar süren görüşmelerden çıkan en önemli anlaşmaydı. Kuzey ve Güney Kore, 2018'de imzalanan Panmunjom Deklarasyonu ile sınırdaki askeri gerilimi düşürmeye yönelik tedbirleri karşılıklı kabul etmişti. Ancak iki ülke arasındaki gerilim sürmeye devam ediyor.

Moon ve Kim söz konusu deklarasyonu 27 Nisan 2018'de iki ülkenin tampon bölgesindeki Panmunjom köyünde buluşmuş ve Kore Yarımadası'nda Barış, Refah ve Birlik için Panmunjom Deklarasyonu'nu imzalamıştı. Deklarasyonun imzalanmasından sonra Eylül 2018'de iki ülke arasında irtibat ofisi kurulmuştu.

Ofis Güney Kore'den Kuzey Kore tarafına Pyongyang karşıtı broşürler gönderilmesi sonrasında Haziran 2020'de Kim yönetimi tarafından havaya uçurulmuştu.

Güney Kore iki ülke ilişkilerinde artan gerginlik nedeniyle, Aralık 2020'de sınırdan Kuzey Kore tarafına broşür ve balon gönderilmesini yasaklamıştı.