Fransa'da dün gerçekleştirilen erken genel seçimlerin galibi sol partilerin ittifakı oldu. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi verilere göre Jean Luc Melenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Parti (PS) ve Fransa Komünist Partisi'nden (PCF) oluşan solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı seçimi birinci olarak tamamladı. Yeni Halk Cephesi, ikinci turun sonunda 182 sandalye kazanarak bütün anketleri yanıltmış oldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rönesans Partisi'nin yer aldığı Cumhuriyet İçin Hep Birlikte ittifakı 168 sandalye alırken, ilk turda birinci olan Jordan Bardella'nın liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) ise 143 sandalye kazandı.
Solcu LFI lideri Melenchon, başını çektiği solcu ittifakının birinci çıktığı seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, "Halkımız en kötü senaryoyu açıkça reddetmiştir. Bu gece (aşırı sağcı parti) RN, mutlak çoğunluğa sahip olmaktan çok uzakta." ifadesini kullandı.
Melenchon, seçim sonuçlarını, "yeni Fransa'yı oluşturan milyonlarca kişi için büyük bir rahatlama" olarak değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Yeni Halk Cephesini yönetime çağırma görevi olduğunu" ve buna hazır olduklarını kaydeden Melenchon, Macron’un "boyun eğmesi ve bu yenilgiyi geçiştirmeye çalışmadan kabul etmesi gerektiğini" belirtti.
- "MÜZAKERE BAŞLATMAYI REDDEDİYORUZ"
Melenchon, "Oylamadan çıkarılacak dersler açık. Cumhurbaşkanı'nın mağlubiyeti açıkça teyit edildi. Başbakan gitmeli." ifadelerini kullandı.
İktidar partisi Rönesans'la ülkeyi yönetmek için işbirliğine gitmeyecekleri mesajını veren Melenchon, "Geçen haftada söyledik ve tekrar Cumhurbaşkanı'na söylüyoruz; özellikle 7 yıldır yılmadan politikasına karşı mücadele ettikten sonra (koalisyon) şekillenmeleri için partisiyle müzakere başlatmayı reddediyoruz." açıklamasını yaptı.
FİLİSTİN MESAJI
LFI lideri Melenchon, ülkeyi yönetmeye hazır olduklarını söyleyerek, “Yeni Halk Cephesi’nden bir Başbakanımız olacak. Pek çok şeye kararnameyle karar verebileceğiz. Mesela Filistin Devleti'ni tanıyacağız” diye konuştu.
DAHA ÖNCE SİNYALİ VERMİŞTİ
Seçin öncesi yaptığı mitingde de Filistin yanlısı mesajlar veren Melenchon, "Bu seçimi daha önce Avrupa seçimlerinde de görmüştük. İnsanlar birçoğumuzun Avrupa seçimlerini Filistin'deki sömürgeciliği protesto için kullanmamıza ve hemen ateşkes ve katliamın sona ermesi için mücadele etmemize şaşırmıştı" demişti
- "7 TEMMUZ TARİHE GEÇECEK"
Fransa’da erken genel seçimlerin 2. tur sonuçlarına göre, Ulusal Mecliste en fazla sandalye elde eden solcu Yeni Halk Cephesi ittifakında yer alan çevreci Yeşiller Partisi lideri Marine Tondelie, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Çevreci sosyal adalet ve halk kazandı." ifadesini kullandı.
Sosyalist Partisi (PS) lideri Olivier Faure, "Yeni Halk Cephesi, tarihimizdeki bu yeni sayfanın sorumluluğunu üstlenmelidir." ifadelerini kullandı.
"Yeni Halk Cephesi'nin ve onun merkezinde yer alan Sosyalist Parti'nin görevi, kolektif bir projeyi yeniden inşa etmektir." diyen Faure, "kaybedenlerin yenilgilerini kabul ettiklerini açıkça ilan etmeleri" gerektiğini belirtti.
Seçimden birinci çıkan solcu ittifakta yer alan Fransa Komünist Partisi lideri Fabien Roussel, X hesabından yaptığı seçim sonuçlarına ilişkin paylaşımında, "7 Temmuz’un tarihe geçeceğini" kaydetti.
Fransızların seçim öncesi senaryoları boşa çıkardığını kaydeden Roussel, "Halkımla gurur duyuyorum." ifadesini kullandı.
Aşırı sağcı RN Başkanı Jordan Bardella, "Ne yazık ki (Cumhurbaşkanı) Emmanuel Macron ve (Başbakan) Gabriel Attla'nın aşırı solla yaptığı onursuz ittifak ve seçim anlaşmaları, seçmenleri bir RN hükümetinden mahrum bıraktı." diyerek, "bu seçim anlaşmalarının Fransa'yı Melenchon'un kucağına attığını" savundu.
RN lideri Marine Le Pen ise son 3 seçimde oylarını artıran partisinin seçim sonuçlarına ilişkin, "Zaferimiz yalnızca gecikti." değerlendirmesinde bulundu.
MACRON MECLİSİ FESHETMİŞTİ
Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı Ulusal Birlik tarafından elde edilen ezici üstünlük, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ulusal Meclis'i feshetme ve erken seçime gitme kararı almasına neden olmuştu. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Ulusal Birlik partisi oyların yüzde 31,5'ini, Macron'un partisi Rönesans ise oyların yüzde 15,2'sini alarak ikinci sırada yer almıştı.