GENEL

YKS maratonu öncesi kritik süreç... Dünyadan izole 40 gün geçirecekler!

Haziran'daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) soru kitapçıklarının basımı, paketlenmesi, kontrolü ve sevki için görev alacak personelin yaklaşık 40 gün dış dünyadan izole yaşayacakları kapalı matbaa dönemi başladı. Personel, aileleri de dahil olmak üzere yaklaşık 40 gün boyunca hiçbir şekilde dış dünya ile iletişim kuramayacak.

Abone Ol

ÖSYM'nin 8-9 Haziran'da düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için soru kitapçıklarının basım, paketleme, kontrol ve sevkiyat işlemlerini gerçekleştirecek personel, kapalı matbaa dönemine başladı.

Bu süreçte, 40 gün boyunca dış dünya ile teması olmayan, yüksek güvenlik önlemleriyle korunan kapalı matbaa merkezinde çalışacak 100'den fazla kişi, sınavların sona ereceği 9 Haziran akşamına kadar tesisten çıkamayacak.

3 milyonun üzerinde adayın katılacağı sınav için hazırlıklar, camı bile olmayan bu kapalı matbaa merkezinde yürütülecek.

Personel, aileleri de dahil olmak üzere hiçbir şekilde dışarıyla iletişim kuramayacak ve temel ihtiyaçlarını tesis içinde karşılayacak. YKS'nin son oturumu olan Yabancı Dil Testi'nin (YDT) 9 Haziran akşamı sona ermesinin ardından, kapalı matbaada çalışan personel aileleriyle buluşabilecek.

Kapalı matbaa merkezinde güvenlik önlemleri son derece sıkı. Personel, x-ray cihazlarından geçirilerek, parmak izi okuma sisteminden geçerek merkeze giriyor.

İçeriye cep telefonu veya diğer elektronik cihazların sokulması yasak. Sınav süreci boyunca kapalı merkezdeki çöp bile güvenlik amacıyla dışarı çıkarılmayacak. Eksi 18 derecede depolanan çöpler, sınavlar tamamlandığında bertaraf edilecek. Ayrıca, baskı hatalı veya hatalı kağıtlar da toz haline getirilecek.

Kapalı matbaa merkezinde çalışan personelin rahatlaması ve uzun mesailerini konforlu bir şekilde sürdürebilmesi için spor, sinema, bilardo salonları, masaj koltukları, dinlenme alanları, yemekhane ve yatakhane gibi olanaklar sağlandı.

Her gün yaklaşık 200 bin soru kitapçığı basılacak, bu kitapçıklar RFID ile takip edilen paketlerde elektromekanik kilitlerle güvence altına alınarak sevk edilecek.

Tesiste yer alan özel sistemler, faraday kafesi ve sinyal karıştırıcı jammer'lar, emniyet güçlerinin 7/24 nöbetiyle desteklenerek, sınav güvenliğinin en üst düzeyde tutulmasını sağlıyor.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, "Türkiye'deki tek, dünyada da sayılı kapasiteye sahip matbaa teknolojisini kullanıyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

Ersoy'un açıklamalarına göre, merkezde tek bir pencere dahi bulunmuyor, havalandırma işlemi özel sistemlerle yapılıyor ve içeriye 7 gün 24 saat oksijen pompalanıyor. 20 bin metrekarelik merkezde, tek bir noktada dar bir alanda temiz havayla temas sağlanabiliyor.

3 milyonun üzerinde başvuru yapılan YKS oturumları için bu sene 5,5 milyona yakın soru kitapçığının baskı süresi 30 günü bulacak. (AA)