Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle tüketim alışkanlarında da değişiklik yaşandı. Pandemi sürecinde evde kalan vatandaşların balkonunda veya bahçesinde hobi amaçlı ürün yetiştirme eğilimi arttı.
Bahçe mobilyaları satışında yaşanan artış toprak saksıyı da etkiledi. Ağırlıklı olarak yaz ve bahar aylarında üretim yapan firmalar, talep fazla olunca üretimi 12 aya yaydı.
İzmir`in toprak saksı üretimiyle ünlü ilçesi Menemen`de de gelen taleplere yetişmek için yoğun bir mesai devam ediyor.
Çamurun sanatsal yolcuğu
Kuzey İzmir bölgesinde saksı, çömlek üretimine elverişli toprak kamyonlarla üretim merkezlerine geliyor. İçindeki pislikleri temizlenen toprak, suyla karıştırılarak kil haline getiriliyor.
Ekmeğini "çamur"dan kazanan ustaların dokunuşlarıyla kil, istenilen şekle giriyor. Güneşte kurutulan ürünler ardından daha sonra pişme işlemi için fırınlara gönderiliyor.
Yaklaşık 10 saat 980 derecede fırınlanan ürünler, satışa hazır hale getiriliyor.
AA