SAĞLIK

Sirkenin faydaları nelerdir?

Asırlardır mutfaklarımızda yer alan sirkenin faydaları saymakla bitmez.

Abone Ol

Bilimsel olarak faydaları bilinen sirke; gıda olarak, temizlik malzemesi olarak ve tıbbi açıdan ilaç olarak kullanılmaktadır.

Rasulûllah (s.a.v.) Efendimizin, "Sirke ne güzel katıktır. Allah'u Teâlâ sirkeye bereket versin, o, benden önceki Peygamberlerin de katığı idi. Sirke varsa, başka katığa ihtiyaç olmaz." diyerek sirkeyi övdüğünü biliyor muydunuz?

Bir başka hadiste; ''Sirke ne güzel katıktır!.. Sirkesi bulunan bir ev, katıktan mahrum sayılmaz.”

Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- amcası Ebu Talib’in kızı Ümmü Hânî’nin evini şereflendirmişti. “-Yanınızda yiyecek bir şey var mı?” diye sordu. Ümmü Hânî, mahcup bir ses ile cevap verdi: “-Hayır, yâ Rasûlâllah! Kurumuş ekmek kırıntıları, tuz ve biraz da sirke var. Ben de, bunları Sana ikram etmekten utanırım.” Ömr-i saâdetleri boyunca, önüne konulan hiçbir yemeği küçümsemeyen ve beğenmemezlik etmeyen Allâh’ın Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-: “-Getir onları!..” diyerek, o kuru ekmekleri, suyun içine ufaladılar, bir miktar tuz ilave ettikten sonra da, üzerlerine sirke döktüler. Bu mütevâzı yemeği, afiyetle yiyen Peygamber -aleyhisselâm-, Rabbine hamd duâları ettikten sonra, şöyle buyurdular: “-Ey Ümmü Hânî! Sirke ne güzel katıktır!.. buyuruyor.

Sirke bulunmayan evde, geçim darlığı olur. Ebuşşeyh

Sirkenin anti bakteriyel özelliği vardır. Vücudun kötü bakterilerle mücadele etme kapasitesini arttırır. Sirkenin kan basıncını düşürmesi, kalp damar hastalıklarının riskini azaltması, antioksidan kapasitesi gibi insan sağlığı üzerine birçok etkisi vardır.

Elma sirkesi kan şekeri seviyesini dengelemeye yardım eder Kilo vermeye yardımcıdır Kolesterolü düşürür Kalp sağlığını iyileştirir Vücuttaki zararlı bakterileri temizlemeye yardım eder Vücudu toksinlerden arındırır Akne gibi cilt lekelerini giderebilir Bağırsak sağlığına iyi gelir Saçtaki kepeği azaltabilir

Sirke; Cilt sorunları Bağırsak sağlığı hastalıkları Enfeksiyon Sindirim sistemi