SAĞLIK

Şeker bağımlılığından nasıl kurtulabiliriz? İşte en etkili 7 yöntem!

Tatlı krizi tutanların vazgeçilmezi şeker hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Şeker, mutluluk hormonu dopaminin açığa çıkmasına neden olur. Bununla beraber doğal olarak yada yapay olarak tatlandırılmış, tadı şekerli gelen tüm yiyecekler bağımlılık riskini de beraberinde getiriyor. İştahı açan şeker, fazla kilo ve obeziteye davetiye çıkararak kalp hastalıkları, cilt sağlığının bozulmasına aynı zamanda erken yaşlanmaya neden olur. Peki şeker bağımlılığından nasıl kurtulabiliriz?

Abone Ol

İşlenmiş gıdalar, tahıllar, mayonez, ketçap, cipsler ve gazlı içeceklerin hepsinde şeker bulunmakta. Ben çayıma şeker atmıyorum ya da tatlı tüketmiyorum diyebilirsin ama farkında olmadan şeker bağımlısı olmuş olabilirsin. Hemen hemen her gıdanın içerisinde bulunan şeker, obeziteden kap yetmezliğine, cilt sağlığının bozulmasından erken yaşlanmaya kadar sağlık üzerinde etkili. Peki, bu durumda şeker bağımlılığına karşı nasıl önlem alabiliriz? İşte detaylar…

1) ÜRÜN İÇERİKLERİNE DİKKAT: Özellikle paketlenmiş gıdalar içerisine gizlenmiş olan şeker tuzağı en çok karşımıza çok çıkıyor. Bu yüzden paketlenmiş gıda ambalajları üzerinde yazan; meyve konsantreleri, şeker kamışı özü, fruktoz, ham şeker, sakaroz ve şuruba dikkat edilmeli.

2) ŞEKER TÜKETİMİNE KISITLAMAK: Şekerin hızlı emilimi ve aşırı tüketiminde insülin direncinde dalgalanma meydana gelir. Bu nedenle aşırı tüketimi önlemeli.

3) ŞEKERLİ GIDALARI SAKLAMAK: Buzdolabına yerleştirilen şekerli gıdalar, kapağı her açtığınızda gözünüze çarpar ve doğal olarak tüketme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu durumda paketlenmiş gıdalar, şekerlemeler, tatlıları mutfağın her an görmeyeceğiniz bir bölümünde saklayabilirsiniz.

4) ŞEKERLİ İÇECEKLERİ TÜKETMEMEK: Meyveli sodalar, meyse suları, enerji içecekleri, buzlu çaylar vb içecekler içerisinde şeker barındırır. Bunların yerine şeker içermeyen içecekler tüketilebilir. Örneğin taze sıkılmış portakal suyu veya sade soda.

5) YİYECEK VE İÇECEKLERİNİZİ KENDİNİZ HAZIRLAMAK: Marketlerden aldığımız her ürünü dikkat etmeden kullanmak şeker bağımlısı haline getirebilir. Bu durumda yiyecek ve içeceklerimizi evde kendimiz hazırlayarak şeker kontrolünü sağlayabilirsiniz.

6) KARBONHİDRATLI ÜRÜNLERE DİKKAT: Rafine edilmiş hamur işleri, kurabiyeler, kekler ve sofraların vazgeçilmezi beyaz ekmekler ilave şekerle dolu olabilir. Kan şekeri seviyesini kısa süreli artıran bu gıdalar tükettikçe yeniden tüketme isteğini beraberinde getirir ve kısır döngü oluşturur. Bu yüzden tam tahıllı gıdaları menülerinize ekleyebilirsiniz.

7) ŞEKERİ ANİDEN HAYATIMIZDAN ÇIKARMAMAK: Bağımlısı olunan maddenin aniden hayatımızdan çıkarılmasına bağlı olarak vücut ters tepki verebilir. Örneğin baş ağrısı. Bu yüzden önce tüketim miktarında azaltmaya giderek vücudumuzun alışmasını sağlamalı. Aynı zamanda yavaş yavaş ve kontrollü azaltma yoluyla alışkanlık haline getirmek daha kolay olur.

Örneğin şekerli içtiğiniz kahvenizi bir hafta orta şekerli içerek bir sonra ki hafta ise sade içmeye başlayabilirsiniz