YAŞAM

Manavgat Çayı'ndaki balık çiftliklerinde demir kafeslerin yerini ağ kafesler alıyor

Son yıllarda ülkemizdeki sularda kullanımı yaygınlaşan ağ kafes sistemi özel bir işletme tarafından ilk kez Manavgat Çayı'nda da kullanılmaya başlandı.

Abone Ol

Üzerinde dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi`ni barındıran, sahip olduğu tabii güzellikler ve canlı varlığıyla turistik tekne turlarının ve amatör balıkçıların gözde mekanı olan Manavgat Çayı`nda uzun yıllardır kafes balıkçılığı da yapılmakta.

Bir çok turistik işletmeye komşu olan çay üzerindeki balık çiftliklerinde, zemine sabitlenmiş demir kafesler kullanılmakta.

Zamanla paslanma, çürüme ve çevresinde biriken atıklar yüzünden çeşitli eleştirilere maruz kalan metal balık kafesleri su seviyesindeki değişiklikler yüzünden üretim kaybı da yaşamakta.

Son yıllarda akarsular üzerinde de yaygınlaşan ağ kafes sisteminde güneş ışınlarına karşı dayanıklılığı arttırılmış su boruları ve bunlara bağlı bir ağ kullanılıyor.

Zemine tonozlar vasıtasıyla sabitlenen sistem istenirse sökülerek başka yere nakledilebilirken, su seviyesinde meydana gelebilecek değişiklik durumunda küçük bir tekne yardımıyla yeri değiştirilebiliyor.

Dokuz kata kadar kapasite artışı sağlayan sistem, kafes altı su akışına engel olmadığı ve yüzeyde görüşü engellemediği için daha sağlıklı ve çevreci bulunuyor.

Üretiminin önemli bir kısmını çevredeki turistik işletmelere veren Manavgat Çayı balık çiftliklerinin zaman içerisinde tamamen ağ kafes sistemine geçeceği tahmin ediliyor.