Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, antik çağlardan beri insanların, boğaz ağrılarını ve diğer rahatsızlıkları tedavi etmek için hatmi bitkisinden elde edilen özleri kullandığını belirterek, “Hatmi çiçeği, halk arasında özellikle tıbbi amaçlarla kullanılan ve eski çağlardan beri bilinen bir bitkidir” ifadelerine yer verdi.

Hatmi çiçeğinin kökünde, yutulduğunda boğazı kaplayan ve yağlayan, müsilaj adı verilen jelatin benzeri bir madde bulduğunu da aktaran Prof. Dr. Karabulut, “Araştırmacılar hatmi kökü içeren pastilleri hayvanlarda test etti ve bunların çok yüksek dozlarda bile etkili ve toksik olmadığını buldu. Ayrıca kuru öksürüğün hafifletilmesine de yardımcı olabilir” dedi.

Güvenilir bir kaynaktan kaliteli kurutulmuş hatmi kökü seçmenin önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Karabulut, ağrılı bir boğazı rahatlatmak için soğuk hatmi kökü infüzyonunun tarifini ise şöyle paylaştı.

“Bir kavanozu soğuk suyla doldurun. Hatmi kökünü tülbentin içine koyun ve bir demet halinde bağlayın. Paketi tamamen suya batıncaya kadar suya indirin. Demetin bağlı ucunu kavanozun ağzına yerleştirin, kapağı kavanozun üzerine yerleştirin ve vidalayın. Gece boyunca veya en az 8 saat boyunca infüze edin, ardından paketi çıkarın. İstenilen miktarı bir bardağa dökün. İsteğe bağlı olarak tercih ettiğiniz bal veya bir tatlandırıcı ekleyin. Hazır olduğunda semptomları azaltmaya yardımcı olmak için gün boyunca yudumlar alın”

Hatmi çiçeği nedir?

Hatmi çiçeği, öksürük, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı kullanılan, halk arasında ise hire, silindir çiçeği, deve gülü, gülhatmi isimleriyle bilinen ebegümecigiller ailesine ait bir bitkidir. İngilizce adı “marshmallow” olan hatmi çiçeği birçok tedavide kullanılır. Aynı zamanda faydaları sebebiyle yağ, sirke, krem ve çay olarak da üretilip, tüketilmektedir.

Hatmi çiçeğinin faydaları neler?

Hatmi çiçeği, hastalıklara karşı vücut direncini artırarak, bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerde bulunur. Soğuk algınlığından sinir sistemine kadar birçok alanda faydası bulunur.

Hatmi çiçeğinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;



Soğuk algınlığına ve gribe iyi gelir
Bağırsak sorunlarının düzelmesinde etkili olur
Karaciğer ve kalp sağlığını destekler
Cilt onarımı sağlar
Bağışıklığı güçlendirmede etkilidir
Ağrı kesici özelliği vardır
Solunum Yollarına İyi Gelir
Kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde vücut direncimiz düşer ve solunum yolu hastalıklarına yakalanabiliriz. Hatmi, şiddetli öksürük, soğuk algınlığı ve grip tedavisinde tercih edilen bir bitki türüdür. Öksürük nedeniyle oluşan boğazda oluşabilecek ağrı ve tahrişi azaltır. Ağızda oluşabilecek kuruluk durumunda tükürük üretimini artırmada etkili olur. Solunum yolları problemleri yaşayanlar için hatmi çiçeği çayı, iyi bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Bağırsak problemlerinin düzelmesine yardımcı olur

Hatmi, içeriği sayesinde bağırsakların hızla çalışmasında etkili olur. Tüketildiğinde vücutta biriken fazla suyun idrar yoluyla atılmasını sağlar. Böylelikle vücuttaki sıvı dengesini de oluşturur. Bağırsak problemleri başında yer alan şişkinlik ve gaz ile ilgili sorunların giderilmesinde kullanılır.

Kalp ve karaciğer sağlığını destekler

Tıkalı damarlardan dolayı birçok kalp problemleri oluşabilmektedir. Hatmi çiçeği demlenerek tüketildiğinde kan damarlarının açılmasında etkili olur. Bu hatmi çiçeğinin az bilinen faydalarından bir olarak bilinir. Karaciğer fonksiyonları üzerinde etki sağlayan hatmi çiçeği, kronik inflamasyona karşı da savaştığı bilinmektedir.

Ağrı kesici özelliğine sahiptir

Gün içerisinde yaşanan stres, sinir ve olumsuz duygular vücutta sağlık problemlerine neden olabilir. Stresin etkisiyle birlikte uykusuzluğun görülmesi kişinin bağışıklık sisteminin düşmesine yol açar. Hatmi çiçeği, çay olarak tüketildiğinde doğal bir ağrı kesici görevi görür. Vücudun sakinleşmesini sağlayarak oluşabilecek sağlık problemlerine karşı korur.

Cildi onarır

Bazı bitki türlerin cildin yenilenmesinde ve onarılmasında önemli rol oynar. Hatmi çiçeği de güneşin zararları etkilerinden biri olan lekelere ve yanıklara karşı kullanılır. Çiçek yaprakları ve köklerinden elde edilen hatmi çiçeği suyundan cilt tedavisinde yararlanılır. Hatmi çiçeğinden oluşturulan sıvıyı cildinize uygulamadan önce mutlaka uzman doktordan görüş almanız gerekmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Hastalıklara karşı vücut direncimizi korumanın yolu bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçer. Bu noktada vücut direncini artırmak için tüketilen bitki çayları önem taşır. Hatmi çiçeği de vücut direncini artırır, hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hatmi çiçeği nasıl kullanılır?

Hatmi çiçeği, eski zamanlardan bu yana şifalı bir bitki olarak kullanılır. En çok bitki çayı formunda görülen hatmi çiçeği, soğuk algınlığı, öksürük ve gribe karşı koruyucu olarak tercih edilir. Özellikle kış aylarında kuru öksürüğe karşı fayda sağlar. Vücut direncini artırmak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için tüketilen bitki çayları arasında yer alır. Vücudu rahatlatan ve sakinleştirici özelliği de kullanımını artıran nedenlerdendir.

Hatmi çiçeği merhemi nasıl yapılır?

Toplanıp kurutulan hatmi çiçeğinin köklerinin ılık su ile karıştırılarak merhem haline getirilir. Cilt lekelerini önlemede kullanılan hatmi çiçeği merhemi, cildi yeniler ve hücre oluşumunu desteklemeye yardımcı olur.

Bitkisel takviyeler

Hatmi çiçeği, bitkisel takviye şeklinde de karşımıza çıkmaktadır. Hatmi çiçeği, öksürüğü kesmeye yardımcı olması sebebiyle özellikle solunum hastalıklarına karşı çay olarak tüketilebilir. Ancak kullanımı kişiye göre değişebilir. Bu yüzden takviyeyi almadan önce mutlaka uzman doktordan görüş almanız gerekmektedir.

Hatmi çiçeği çayı nasıl demlenir?

Kurutularak elde edilen hatmi çiçeği çayı, kaynamış suya atılır ve 5 dakika demlendikten sonra süzülüp içilebilir. Dilerseniz içerisine bal ilave edebilirsiniz. Hatmi çiçeği çayını günde iki kez olacak şekilde tüketebilirsiniz.