Doğu Karadeniz'in mağaraları her mevsim gezginlerin rotasında
Doğu Karadeniz'in doğal güzellikleri arasında yer alan Çal ve Karaca mağaraları, yer altını keşfe çıkan macera severler ve adrenalin tutkunları için farklı bir rota oluşturuyor.
Abone Ol
Yer üstündeki doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra mağaralarıyla da turizmde adından söz ettiren bölgede, dünyanın en uzun ikinci ini kabul edilen Çal Mağarası, Düzköy ilçesi Çal Mahallesi`nde bulunuyor.
Deniz seviyesinden 1050 metre yüksekte, "yer altındaki saklı cennet" olarak nitelendirilen Çal Mağarası, sarkıt ve dikitleri, zaman zaman 1,5 metre derinliğine ulaşan deresi, şelaleleri ve göletleriyle birçok güzelliğe ev sahipliği yapıyor.
Üzerinde bulunan kalesi ve içinden geçen deresiyle ziyaretçilerini karşılayan mağara, girişinden 200 metre sonra iki kola ayrılıyor. Sol bölümünde 150 metrelik yürüyüşün ardından kalker platolar üzerinde görülen, oval şekilli erime çukuru olarak bilinen dolinden (Kalkerli arazilerde erime ve çökme sonucu oluşan tava şeklindeki çukurluklar) gelen suyun aktığı baca göze çarpıyor.
Mağaranın yaklaşık 400 metrelik yürüyüş yolu olan sağ kolundaki göl ve çağlayan ise ziyaretçilerine farklı güzellik sunuyor.
8 milyon yılda oluştuğu tahmin ediliyor
Dış atmosfere dolinlerle olan irtibatı dolayısıyla rahat hava hareketi bulunan ve astım ile sinüzit rahatsızlığına iyi geldiği belirtilen mağaradan geçen derenin debisi ise mevsimsel olarak değişiyor.
Yağışlı dönemlerde mağaradaki suyun derinliği 1,5 metreye yükselirken yaz aylarında ise 25 santimetreye kadar düşüyor.
8 milyon yılda oluştuğu tahmin edilen Çal Mağarası`nın bugünkü şekline ise ikinci aşamada ulaştığı belirtiliyor.
Birinci aşamada yüzeyden sızan suların kireç taşını çözerek kırıkları genişletip bir yer altı su kanalı oluşmasını sağladığı, ikinci aşamada ise bölgesel yükselmeye bağlı mağaranın gelişiminin durduğu ifade ediliyor.
Şu ana kadar 8 kilometre uzunluğuna kadar ulaşılabilen ancak birçok kısmı halen tam keşfedilemeyen mağarada yaklaşık 1 kilometrelik bölüm gezilebiliyor.
<div><br></div><div>Yıl boyunca açık tutulan, üzerindeki kalesindeki çayevi ve yöre mutfağıyla da dikkati çeken Çal Mağarası, ocak-ekim döneminde 191 bin 386 yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırladı.</div>
"Ziyaretçi potansiyelimiz yüzde 10 arttı"
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Çal Mağarası`nın, Trabzon`un en önemli turizm destinasyonlarından olduğunu söyledi.
Yerli ve yabancı turistlerin buraya yoğun ilgi gösterdiğini belirten Zorluoğlu, "Ziyaretçi sayımız her geçen yıl artıyor. Mağaramız yılın 10 ayında 191 bin 386 yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yaptı. Geçen yılın aynı döneminde 173 bin 600 ziyaretçiyi ağırlamışız. Bu kapsamda ziyaretçi potansiyelimiz yüzde 10 arttı." ifadesini kullandı.
<div>Zorluoğlu ziyaretçilerin memnuniyetini de önemsediklerini aktararak sözlerini şöyle tamamladı: "Bu kapsamda gerek mağaramızın içinde ve dışında gerekse ulaşım anlamında tüm çalışmalarımızı titizlikle yaptık. Birtakım sosyal ihtiyaçların karşılanabileceği, küçük ihtiyaçların görülebileceği, alışveriş yapılabileceği, çay kahve içilebilecek mekanlar da oluşturduk. Ziyaretçilerimizin bölgemizden memnun ayrılmaları önceliklerimiz arasında. Bunu da sağladığımıza inanıyoruz."<br></div>
Ailesiyle Romanya`dan gelen Simona Yüksek de Trabzon`daki Çal Mağarası`nı çok merak ettiklerini dile getirerek "Eşim Türk ve gezmek amacıyla Türkiye`ye geldik. Karadeniz`i hiç görmemiştik, gezmek istedik. Bu kapsamda da Çal Mağarası`nı ziyaret ettik, içerisi gerçekten güzeldi, beğendik. Görülmeye değer." dedi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te İstiklal Gazetesi sitemize
abone olun.