Çocukluğu televizyon karşısında Disney yapımı film ve çizgifilmlerle geçmiş insanlar genellikle masumane ve karakterlerin mutlu sona eriştiği yapımlara alışkındırlar. Fakat bu yapımlarda hiç umulmadık, göndermeler ve mesajlar olduğunu biliyor muydunuz?
Abone Ol
Gerçek Pocahontas çizgi filmden çok farklıydı
Gerçek Pocahontas çizgi filmden çok farklıydı
Pocahontas adlı Disney çizgi film, John Smith adındaki Beyaz adam ve Kızılderili kadın arasındaki aşkı anlatır. Yaşadığı tarih tam olarak bilinmese de tarihçilerin saptamasına göre 1595 yılında doğduğu bilinen Pocahontas, Kızılderili kabile olan Powhatan'ın kızıdır. 1613 yılında bir Anglo-Hint savaşı sırasında kızılderili kabilelere baskın yapılmış ve Pocahontas, İngilizler tarafından esir alınmıştır...
Bugün Powhatan kabilesine mensup kişiler tarihin çarpıtıldığından, yaşanan tüm acı olayların Hollywood sinemasi tarafından janjanli bir hale getirilmesinden dert yaniyorlar. Özellikle meşhur serüvenci John Smith'in kurtarılma hadisesi olduğunda, daha 11-12 yaşlarında olan ve bir aşk hikayesi yaşamaya hazır hale gelmiş bir genç kız olarak gösteren Disney'e ateş püskürüyorlar.
Aslan Kral Hitler'e bir göndermeydi
Aslan Kral Hitler'e bir göndermeydi
Afrika, insansı hayvanların krallık yeridir. Filmde Scar adındaki kötü karakterin, taraftarlarına hain planlarını anlattığı “Hazırlık” sahnesi, Adolf Hitler’in kürsüde Nazilere seslenmesine bir göndermedir.
Uyuyan Güzel’in orijinali
Uyuyan Güzel’in orijinali
Uyuyan Güzel Aurora’nın gerçek adı aslında Talia ancak Disney filmlerinde Aurora olarak değiştirilmiştir. Aurora, gerçek hikâyede bir kralın değil sadece yerel bir lordun kızıdır. Eline batan iğnenin ardından uykuya daldığının ertesi günü babası tarafından terk edilir.
Walt Disney Hitler’in propagandacısına stüdyo turu yaptırmıştı
Walt Disney Hitler’in propagandacısına stüdyo turu yaptırmıştı
Leni Riefenstahl 1930’ların başlarında Adolf Hitler’in ricası üzerine, Nazilerle ilgili propaganda filmleri yapmıştı. 1938 yılında, Olimpia isimli filminin gösterimi için Amerika’ya geldiğinde, Walt Disney onu animasyon stüdyolarına davet etmişti.
Pinokyo galası sarhoş kuklalar fiyaskosuna dönmüştü
Pinokyo galası sarhoş kuklalar fiyaskosuna dönmüştü
Walt Disney 1940 yılında Pinokyo‘nun galası için, 11 tane küçük adamı ana karakteri gibi giydirip sahneye çıkarmayı planlamıştı. İçkili öğle yemeğinin ardından sarhoş olan kukla Pinokyolar, sahnede kıyafetlerini çıkarmışlardı. Sonrasında, polis onları sahneden indirdi, ancak örtbas edilmeye çalışılan bu gerçeği saklayamadılar.
Fantasia’nın kayıp karakterleri
Fantasia’nın kayıp karakterleri
Fantasia’nın 1940’daki orijinal çekiminde, Sunflower ve Otika isminde iki karakter vardı, ancak bunlar sonraki versiyonlarda ortadan kaldırılmıştı. Peki neden? Çünkü Sunflower ve Otika, beyaz karakterleri yıkayıp giydiren, siyahi hizmetçileri temsil ediyordu. Ancak Disney, 1960’lardaki versiyonlarda bu karakterleri aniden geri çekti.
Uçan Fil Dumbo çizgi filminde ırkçı üç karakter
Uçan Fil Dumbo çizgi filminde ırkçı üç karakter
Fantasia’dan bir yıl sonra, Uçan Fil Dumbo çizgi filmi vizyona girdi. Dumbo adlı karaktere uçmayı öğreten üç karga, aşağılayıcı Afro-Amerikan tiplemesi olmakla eleştirildi. Hatta bir tanesinin ismi Jim‘di ve Jim Crow karakterini hatırlatıyordu. Jim Crow, aşağılamalara maruz kalan bir zenci tiplemesidir ve aşağılamak amacıyla zencilere takılan isimlerden biridir.
Güneyin Şarkısı filminde siyahları aşağılama var
Güneyin Şarkısı filminde siyahları aşağılama var
Disney’de ırkçılık bu kadarla sınırlı değil. Disney 1946 yapımı Güneyin Şarkısı filminde, Afro Amerikan halk hikayelerini kullandı. Bu film de, Remus Amca karakteri üzerinden, aşağılayıcı ve ırkçı yargılar içermekle eleştirildi. Disney, hiçbir zaman bu filmin tamamını gösterime sokmadı.
Animatörlerini greve zorladı
Animatörlerini greve zorladı
Birkaç insanı mağdur etmeden bir imparatorluk kuramazsınız. Disney’de bu sayı 1293’e ulaşmıştı. Disney işçileri, çok düşük ücretlerle haftada altı gün çalışıyordu ve jenerikte isimleri dahi geçmiyordu. 1941 yılında, animatörler 9 hafta süren bir greve gitti. Disney arabulucuların zorlamalarıyla nihayet animatörleriyle görüşmeye ikna oldu.
Marry Poppins’in yazarı filmini beğenmedi
Marry Poppins’in yazarı filmini beğenmedi
Mary Poppins’in yazarı P. L. Travers, Disney’in eserdeki karakterler ve hikâye üzerinde yaptığı değişikliklere tepki gösterdi. Filmin 1964 yılında yapılan galasında, film boyunca ağladı.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te İstiklal Gazetesi sitemize
abone olun.