Bilim adamlarının yapmış olduğu yeni bir araştırmaya göre fast food ve abur cubur tarzı yiyeceklerle beslenmenin beyine olan etkisiyle ilgili çarpıcı bulguları ortaya çıktı. Yürütülen çalışamalar sonucu erken yaşta fast food ve abur cubur tarzı yiyeceklerin tüketilmesi, ileri yaşlarda kalıcı hafıza problemlerini de beraberinde getiriyor.
Abone Ol
Fast food ve paketlenmiş gıda türlerinin insan sağlığına yararından çok zararının olduğu herkesçe bilinen bir gerçek. Bilim adamlarının fareler üzerindeki bilimsel çalışmalarında her geçen gün yeni bir gerçek ortaya çıkıyor. Brain, Behavior and Immunity üzerinden yayımlanan yeni bir araştırma sonucuna göre, yağ oranı yüksek ve şeker ( glikoz ) içeren yiyeceklerle beslenme alışkanlıklarının beyine verdiği zararla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
<p><strong>HAFIZA KAYBINA YOL AÇIYOR</strong></p>
Yapılan araştırmalarn sonuçlarına göre, düzenli olarak fast food ve abur cubur türünde yiyecekler tüketen bireylerde beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkiler görüldüğü tespit edildi. Bu tür yiyeceklerin yüksek yağ, şeker ve tuz içerimesi, beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyebildiği ve uzun vadede hafıza kaybına yol açabildiği kaydedildi.
Çalışma sonucunda, abur cuburla beslenen farelerde, daha sağlıklı bir diyetle beslenme alışkanlıklarına geçilmesine rağmen yetişkinlik döneminde de devam eden önemli hafıza eksiklikleri sergilediği bulgusuna ulaşıldı. Yapılan deneyde, abur cubur ile beslenen farelerin daha önce hangi nesneyi nerede gördüklerini hatırlayamadıkları kaydedilirken, sağlıklı diyet ve beslenme kontrol grubundaki farelerin aşinalık gösterdiği görüldü.
<p><strong>'FAST FOOD'LA BESLENEN KİŞİLER KALICI HAFIZA BOZUKLUKLARINA SAHİP OLUYOR'</strong></p>
Bu etkilerin, hafıza ve öğrenme için önemli bir nörotransmitter olan asetilkolindeki bozulmalarla bağlantılı olduğunu gösterdi. Bu da diyet ve sağlıklı beslenma alışkanlıklarının beyin gelişimi üzerindeki kritik etkisini vurguladı. Yürütülen araştırma, gençlerdeki kötü beslenme alışkanlıklarının bilişsel işlevleri üzerinde geri döndürülemez bir etki oluşturabileceğine dikkat çekti.
<p><strong>GENÇLER VE ÇOCUKLAR SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI KAZANMALI</strong></p>
Uzmanlar, sağlıklı beslenmenin öneminin altını çizerek özellikle de çocukların ve gençlerin sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazanmasının önemini vurguladı. Ayrıca uzmanlar, fast food ve abur cubur türü yiyeceklerin, içeceklerin tüketiminin sınırlanması ve yerine sağlıklı besinlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
<p><strong>''SCOOT KANOSKİ'YE GÖRE SAĞLIKLI BESLENME İLE HASAR AZALTILABİLİR''</strong></p>
USC Dornsife Edebiyat, Sanat ve Bilim Koleji'nin biyolojik bilimler profesörü Scott Kanoski, abur cuburla büyüyen kişilerde kalıcı hafıza bozukluklarının görüleceğini belirtirken, bu kişilerin aynı zamanda sağlıklı diyetle yeniden beslenme alışkanlıklarının kazanılması durumunda ise bu etkilerin yetişkinliğe kadar süreceğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı;
<p><strong>"Yalnızca bu makalede değil, diğer bazı yakın tarihli çalışmalarımızda da gördüğümüz şey şu ki, eğer bu fareler bu abur cubur diyetiyle büyüdüyse, o zaman geçmeyen hafıza bozukluklarına sahip oluyorlar. Eğer onları sadece sağlıklı bir diyete sokarsanız, bu etkiler ne yazık ki yetişkinliğe kadar devam eder" </strong></p>
<p><strong>ALZHEİMER HASTALIĞINA BENZİYOR</strong></p>
Kanoski ve araştırma görevlisi Anna Hayes, yürütülen önceki araştırmaların sonucunda yetersiz beslenme ile Alzheimer hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu gördüklerini belirtti.
Yapılan araştırmalarda, Alzheimer hastalığından muzdarip kişilerin beyinlerinde, dikkat, hafıza ve öğrenme, uyarılma ve istemsiz kas hareketi gibi işlevler için gerekli olan asetilkolin adı verilen bir nörotransmitterin seviyelerinin daha düşük olduğu görüldü.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te İstiklal Gazetesi sitemize
abone olun.