Diğer chiton türlerinin ayrı ayrı pikseller gibi çalışan daha küçük "göz noktaları" vardır ve bir sineğin gözünün çalışmasına benzer şekilde kabuk boyunca görsel bir sansür oluşturur. Science dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, bu iki farklı görsel sistemin nasıl ortaya çıktığını ortaya çıkardı.

Boffinler, chitonların atalarının gözlerini dört farklı durumda evrimleştirdiği ve bunun da günümüzde farklı türlerin farklı görme biçimlerine yol açtığı sonucuna varıyor.

California Santa Barbara Üniversitesi'nden çalışmanın başyazarı Rebecca Varney şunları söyledi: "İki tip göz olduğunu biliyorduk, bu yüzden dört bağımsız köken beklemiyorduk. Kitonların gözleri iki farklı şekilde dört kez evrimleştirdiği gerçeği, benim için oldukça şaşırtıcı.

Göz lekelerinin 260 ila 200 milyon yıl önce, yani ilk dinozorların ortaya çıktığı dönemde evrimleştiğini buldu. Daha büyük kabuk gözleri yaklaşık 200 ila 150 milyon yıl önce evrimleşti.

Her ikisi de daha sonra yeniden evrimleşti; kabuk gözleri 150 milyon ila 100 milyon yıl önce, göz lekeleri ise yaklaşık 75 milyon ila 25 milyon yıl önce. Boffinler aynı zamanda bu evrimsel farklılıkların neden farklı chiton türleri arasında ortaya çıktığını çözmeye de girişti.

Chitonların kabuklarında optik sinirlerin vücutlarına geçtiği yerde yarıklar bulunur. Ekip, göz benekli kitonlarda, daha büyük göz kabuklarına sahip kitonlara kıyasla bunlardan daha fazla bulunduğunu buldu.