Açıklamada, Giresun'da fındık hasat tarihleri şu şekilde belirlendi: 250 rakıma kadar olan sahil kesimde 12 Ağustos, 250-500 rakım arasındaki orta kesimde 17 Ağustos ve 500 rakım üzerindeki yüksek kesimlerde ise 24 Ağustos olarak duyuruldu.

Hasat zamanı için fındıkta dikkat edilmesi gereken özellikler şunlar: Dalda bulunan fındığın nem oranının yüzde 30'un altına düşmesi, fındık kabuğunun yüzde 75 oranında kızarması, danelerin kolayca çıkabilmesi için kabukların uygun renge dönüşmesi gerekiyor. Ayrıca sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan fındık dallarının sallandığı zaman, meyvelerin yüzde 75'inin daldan döküldüğü tespit edildiğinde hasatın başlanması öneriliyor.

Erken hasat edilen fındıkların kalitesinin düşeceği ve uzun süre muhafaza edilmesinin güçleşeceği belirtiliyor. Aynı zamanda iç dolgunluğun düşmesi nedeniyle randımanın da düşük olacağı vurgulanıyor. Fındıkta aflatoksin oluşmaması için hasat tarihi resmi olarak ilan edildikten sonra hasat yapılması önemle vurgulanıyor.