Patates ister tek başına istenildiğinde ise her yemeğe takılan bilen bir sebzedir. Bundan dolayı da Türk mutfaklarının baş tacıdır. Patateslerin doğru bir şekilde muhafaza edilmesi de son derece önemli bir konudur. Peki “Filizlenmiş patates yenir mi? Filizlenmiş patates zehirli mi? Filizlenmiş patates kanser yapar mı?” İşte filizlenmiş patates hakkında araştırılan ayrıtılar…

Filizlenmiş patates yemek

FİLİZLENMİŞ PATATES YENİR Mİ?

Patatesleriniz eğer filizlenmeye yeni başladıysa, patateslerin kabuklarını soyarak tüketebilirsiniz. Patateslerin üzerlerinde anormal görünen başka bir görüntü yoksa, tüketim için herhangi bir problem teşkil etmemektedir. Ancak filizlenmeler büyük ise mide problemleri yaşanabilir. Ayrıca yeni filizlenen patatesler pişirildiğinde acı bir tat bırakabilir. Diğer sebzelere kıyasla dayanıklı olan patatesler gereğinden fazla beklediğinde yumuşamaya, filizlenmeye ve hatta yeşillenmeye başlar. Uzmanlar, filizlenen patatesleri doğru bir şekilde tüketildiğinde herhangi bir sorun doğurmayacağını belirtiyor. Ancak filizlenen tarafın iyi bir şekilde temizlediğinizden emin olunmalıdır.

Filizlenmiş patates zehirli mi

FİLİZLENMİŞ PATATES KANSER YAPAR MI? YEŞİLLENEN PATATES YENİR Mİ?

Filizlenmiş patateslerden fazla yemek vücudun zehirlenmesine neden olabilir. Filizlenen patatesin içindeki bulunan nişasta zamanla şekere halini alır. Bundan dolayı saklanılan patatesler küçülmeye ve kırışmaya başlar. Eğer patatesler küçülmüş ya da kırışmış ise tüketmemekte fayda var.

Filizlenmiş patatesleri tüketen kişilerde belli başlı sağlık problemleri ortaya çıkar. O belirtiler içinde mide ağrısı, bulantı gibi zehirlenme etkileriyle yer alır. Patatesler güneşe fazla maruz kaldığı zaman ise yeşillenmeye başlar. Yeşillenmemesi için de saklama koşullarının iyi bilinmesi gerekir. Yeşillenmeye başlayan patateslerin içinde demir, sağlıklı etkilerin yerini zararlı maddelere bırakır. Tüketildiği zaman ise gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Yeşil patateslerin tüketimi son derece risklidir. Bundan dolayı atılması gerekir. Eğer yeşil patatesler de aşırı tüketimde ishal, kusma, mide krampları, boğaz yanması ve baş dönmesi yaşanabilir. Patateslere dair böyle sorunlar yaşamak istemeyenler, patatesleri nemsiz, karanlık ve serin ortamlarda saklayabilir. Filizlenmeyi önlemek için ise patatesi saklarken karanfil yağı veya nane yağı kullanabilirsiniz. Bu teknikler patatesleri sağlıklı bir şekilde saklayabilirsiniz. Aynı zamanda patateslerin pişirme şekilleri de bu konuda önemlidir. Patatesleri haşlayarak ya da fırınlayarak tüketmek sağlığa çok daha faydalıdır.

Kaynak: Derya Sarıtepeci