İstiklal gazetesindeki ilk yazımın başlığı: “Önce Selam, Sonra Kelam!” idi. Orada altını çizdiğim bir husus vardı ki oda şuydu: “İnşallah, sizlerle fikir alışverişi yapacağımız nice yazımız olacağına yürekten inanıyorum!” Her yazımın akabinde sizden gelen yorumlar, özelden bana -şu ana kadar yazdığım yazılarla alakalı- sorular soran değerli kardeşlerim oldu. Evet, bu yazımı -ilk yazımda belirttiğim “BİRLİKTE” yaptığımız/yapacağımız- fikir alışverişlerine ve sorularınıza yer vererek kaleme aldım.

İstiklal gazetesindeki ilk yazımın başlığı: 'Önce Selam, Sonra Kelam!' idi. Orada altını çizdiğim bir husus vardı ki oda şuydu: 'İnşallah, sizlerle fikir alışverişi yapacağımız nice yazımız olacağına yürekten inanıyorum!'

Her yazımın akabinde sizden gelen yorumlar, özelden bana -şu ana kadar yazdığım yazılarla alakalı- sorular soran değerli kardeşlerim oldu. Evet, bu yazımı -ilk yazımda belirttiğim 'BİRLİKTE' yaptığımız/yapacağımız- fikir alışverişlerine ve sorularınıza yer vererek kaleme almak istedim. Belki de bu soruları birçok değerli okurum köşe yazılarımı okurken iç sesiyle kendine sormuş da olabilir, düşüncesiyle bir nevi onlara da tercüman olabilme adına yazıyorum. Özellikle gelen birkaç soruyu derleyip sizlerle paylaşmak istedim:

1.'Birçok insanın konuşma kabiliyeti çok güzel, hatip gibi konuşuyorlar, ben bir ortama girdiğimde konuşamıyorum. Bunu nasıl geliştiririm?'

Mutlaka herkesin kendine göre bir yöntemi olabilir, benim önerim ise iyi bir eseri günde en fazla 5-7 sayfa arası yüksek sesle okumak. Her defasında yanımızda eser olmayabilir, bu durumlarda da gazete alıp okumak hatta gazete okumayı prensip haline getirmek hem güncel bilgileri takip edersiniz hem de genel kültürünüz gelişir. Ancak lütfen gazete alın. Elinize aldığınız gazeteyle telefon ya da bilgisayar ekranından okuduğunuz e-gazete arasında ne kadar fark olacağını göreceksiniz!

2.'Kendimi yeterince ifade edemediğimi düşünüyorum insanlara karşı. Kendimi daha güzel ifade edebilmek için ne yapabilirim?'

Bugün birçok insan, bu sorunla karşı karşıya. Edebî, felsefî ve fikrî altyapımızın eksikliğinden ortaya çıkan bu sorunu gidermek ise yine bizim elimizde. Kendimizi ifade edebilmemiz için bazı edebî, felsefî ve fikrî parçalar ezberlememiz gerek. Bu anlamda özellikle şiir ezberleyelim. Aynı zamanda bu bizim kelime ve ifade yelpazemizi genişletir ve hafızamızı kuvvetlendirir.

Rivayet odur ki: Yunus Emre Hazretleri ile Mevlana Hazretleri bir araya gelir. Mevlana, Mesnevi'yi gösterip Yunus Emre'den yorumunu bekler. Yunus Emre: 'Ne anlatıyor bu eser?' deyince. Mevlana: 'Her şeyi anlattım.' der. Bizim Yunus da: 'Çok uzun yazmışsın.' Ben olsam:' Ete kemiğe büründüm / Yunus diye göründüm.' derdim.

Şiir hatta bir beyit bile binlerce satırlık bir bilgiyi içinde barındırabilir değerli okurlarım.

3.'Ana dilinize Avrupa'dan gelen biri olarak çok iyi hakimsiniz Hocam! Bu konuda Batıya hayranlık duyan ve yabancı dil öğrenmek isteyen gençlerimize tavsiyeniz nedir?'

İlk olarak şunu belirtmek isterim: 'Her lisan, bir insandır!' Ama her şeyden evvel, ana diline hakim olamayan diğer dillere de hakim olamaz. Önce ana dilini 'iyi' konuşmayı ve dahi iyi yazmayı öğrenmeliyiz. Kişinin kıymeti ise kendi dilinin altında ve kelimenin ucunda gizlidir. Bu gizliliği açığa vuran iki şey vardır: Söz ve yazı. Dil bilgisi gaye değil, vasıtadır;asıl olan, fikir zenginliklerimizdir.

4.'Çok konuşan insanlar, bana itici geliyor. Neden acaba?'

Bir büyüğümün sözüdür: 'Evladım, sözlerin ve yazıların kısa, açık ve manalı olsun! Çok konuşma, yerinde ve özlü konuş. Kıymet ve tesir çok sözde değil, yerinde ve özlü sözdedir.'

5.'Yazılarınızın temel düşüncesi nedir Hocam?'

Hakikati ararken hakikati sevmeyi, bu sevginin de paylaştıkça çoğalacağını düşündüğüm için, kalemimi her daim bu sevginin çoğalması için hakkı ve hakikati yazılarım vasıtasıyla siz değerli kardeşlerimle paylaşmayı hedefleyerek yazmaya başladım. Hak, doğruların yardımcısıdır!

6.'Altın bir kuralınız var mı?'

Daima çalış, çok oku ve öğren çünkü bilgili olan güçlü olur!

'Hiçbir kişisel çıkar bulunmadığı zaman, iyi düşünülür; iyi yazılır.'(Andre Gide)

Bu güzel sorularınız için, yazılarıma göstermiş olduğunuz ilgi için gerek İstiklal gazetesinde gerek sosyal medya mecraları aracılığıyla yapmış olduğunuz yorumlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Birlikte yola devam!..

Herkese şimdiden hayırlı, feyizli sevdiklerinizle birlikte nice güzel bayramlar diliyorum.

Selam ve dua ile…