Mısır’daki Ezher Kurumu Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü dolayısıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda bir mesaj yayımladı. Mısır’ın BM Daimi Temsilcisi Usame Abdülhalik tarafından okunan mesajda, İslamofobi’yle mücadele için yasalar çıkarılması ve hoşgörü kültürünün güçlendirilmesi çağrısında bulunuldu.

Mesajda, İslamofobi olgusunun akla ve mantığa uygun olmadığı belirtilerek, bu tür söylemlerin dünya barışı için tehdit oluşturduğu vurgulandı. “İslam” kelimesinin Arapça’da barış anlamına gelen bir kökten türediği hatırlatılarak, İslam’ın merhamet, sevgi, hoşgörü ve kardeşlik gibi evrensel değerleri temsil ettiği ifade edildi.

RTÜK Başkanı Şahin: İslamofobi küresel ve sistematik bir ayrımcılıktır RTÜK Başkanı Şahin: İslamofobi küresel ve sistematik bir ayrımcılıktır

Ahmed et-Tayyib, İslamofobinin, İslam’ın barış ve bir arada yaşama ilkelerinin kasıtlı olarak çarpıtılmasından kaynaklandığını belirtti. İslam’ın “şiddet ve aşırılık dini” olarak tasvir edilmesinin, medya kampanyaları ve aşırı sağcı söylemlerin bir sonucu olduğunu dile getiren Tayyib, bu olgunun bireysel ve toplumsal zayıflıkları kullanan popülist yaklaşımlarla beslendiğini kaydetti.

Kur’an-ı Kerim’den alıntılar yaparak İslam’ın hoşgörü ve barış mesajını vurgulayan Tayyib, İslamofobiyle mücadele için yasal düzenlemeler yapılmasını talep etti. Ayrıca, diyalog, hoşgörü ve bir arada yaşama değerlerinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

Ezher Şeyhi, insan haklarına, din ve inanç çeşitliliğine saygı temelinde, her düzeyde hoşgörü ve barış kültürünün geliştirilmesi için uluslararası çabaların artırılması gerektiğini ifade etti. Tayyib, bu süreçte küresel diyaloğun güçlendirilmesinin önemine dikkat çekerek, İslamofobiyle mücadelenin uzun soluklu bir yolculuk olduğunu sözlerine ekledi.

Ahmed et-Tayyib’in mesajı, İslamofobiyle mücadelede uluslararası toplumun daha etkin adımlar atması gerektiğini bir kez daha hatırlatarak, barış ve hoşgörü kültürünün yaygınlaştırılması çağrısıyla son buldu. 

Kaynak: AA