EKONOMİ

Et verimi yüksek keçi geliştirildi

Abone Ol

TÜBİTAK desteğiyle MAKÜ Üniversitesinden bir grup bilim insanı, sütçül bir ırk olan Saanen keçileri etçil ırk olan Honamlı keçileri arasında melezleme çalışmalarından sonra et verimi daha yüksek yeni bir melez keçi ırkı elde edildi.

MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Saatcı ve ekibinin yaklaşık 8 yıllık çalışması sonucu Honamlı keçilerinin 11 Aralık 2015'te yerli bir ırk olarak tescil edilmesinin ardından, TÜBİTAK destekli "Damızlık İhtiyacı Olmayan Saanen Sürülerinde Yerli Irk Teke Kullanılarak Kasaplık Oğlak Elde Edilmesi" isimli yeni bir proje çalışması başlatıldı.

Proje kapsamında, Honamlı keçileri ile sütçül ırk olan Saanen keçileri, Antalya'nın Elmalı ilçesinde eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı'nın çiftliğinde çiftleştirildi.

- İlk ölçümler olumlu

Prof. Dr. Saatcı, yaptığı açıklamada,ilk ölçümlerin olumlu olduğunu söyledi. Saanen keçilerinin süt veriminin çok iyi olduğunu, ancak Bu keçilerin erkek yavruları ile damızlık dışı dişilerinin değerlendirme imkânının bulunmadığını söyledi. Honamlı keçileri ile Saanen keçilerini çiftleştirdikleri zaman et veriminin de artacağını düşündükleri için bu çalışmayı başlattıklarını vurgulayan Saatcı, şöyle konuştu:

"İlk ölçümler Honamlı melezi oğlakların, saf Saanenlere göre toplam ağırlık ve günlük canlı ağırlık bakımından fazlalık gösterdiğini ortaya koydu. Bizim amacımız hiçbir şekilde saf Saanen sürülerini melezlemek değil. Amacımız, yerli keçilerimizin tekelerini Saanenlerle melezleyerek elde edilen oğlakların hepsini kasaplık olarak satıp, işletmeye alternatif bir girdi sağlamak. “

Ülkemizin et sorununun çözümüne katkıda da bulunabilir

MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Özkan Elmaz ise, İlk verilerde Honamlı grubunun günlük artış ve canlı ağırlık artışı olarak Saanenlere göre 1-1,5 kilogram daha ağır olduklarını görülldüğünü,” Bu fark ileriki günlerde daha da artacak. Oğlaklar 150 günün sonunda kesime hazır hale gelecek. Bu sürenin sonunda ortalama 30 kilogramağırlığa ulaşmalarını öngörüyoruz. Proje sonunda ortaya çıkacak sonuçlar Türkiye'ye belki de model olacak. Ülkemizin et sorununun çözümüne katkıda da bulunabilir."

- "Honamlı oğlakları daha sağlıklı büyüyor"

Projenin gerçekleştirildiği çiftliği işleten Celal Subaşı da ,” Honamlı oğlaklarının Saanenlerden daha sağlıklı büyüdüklerini, hastalıklara daha dayanıklı olduklarını gördük." dedi.