Terörle Mücadele Mahkemesi, geçtiğimiz yıl tutuklanan Imran Khan’ın, 9 Mayıs'ta destekçileri tarafından gerçekleştirilen protesto ve sonrasında yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili davalarda tutuklanması ve sorgulanması için yazılı emir çıkardı. Zulfi Bukhari, "Şimdi aniden Khan'ın 9 Mayıs şiddetiyle ilgili davalarda ve eşinin de bir yolsuzluk davasında sorgulanması gerektiğini duyuyoruz. Bu alay konusu ama bu sahte davaların hukuk mahkemesinde geçerli olmayacağını biliyoruz. Mahkemeler Imran Khan'ı serbest bırakıyor ancak yönetim onu hapse atmak için art arda sahte davalar açıyor. Bu davalar neden daha önce gündeme getirilmedi?” dedi.
NE OLMUŞTU?
Pakistan'da Büşra Khan'ın eski eşi Havar Maneka, eski Başbakan Imran Khan ile Büşra Khan'ın 2018'de gerçekleştirdiği evliliğin yasa dışı olduğuna dair mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme, 3 Şubat'ta Büşra Khan'ın boşandıktan sonra yeni bir evlilik için beklemesi gereken 3 aylık süre dolmadan Imran Khan ile evlendiğini belirterek, evliliğin “yasa dışı” olduğuna hükmetmişti. İkili, “yasa dışı evlilik” yaptıkları gerekçesiyle 7'şer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Ağustos 2018'den parlamentoda güven oylamasını kaybettiği Nisan 2022'ye kadar Pakistan'ın başbakanlık koltuğunda oturan Imran Khan, yargılandığı yolsuzluk davasında mahkemenin verdiği tutuklama kararının ardından 5 Ağustos 2023'te cezaevine gönderilmişti. Devlet mülkiyetinde bulunan ve değeri 140 milyon rupinin (51 milyon TL) üzerinde olan hediyeleri sattığı gerekçesiyle 3 yıl hapse mahkum edilen Khan'ın cezası 29 Ağustos'ta ertelenmiş, kefaletle serbest bırakılmasına karar verilmişti. Ancak farklı bir davada "devlet sırlarını ifşa etmekle" suçlanan Khan'ın savcılık talebi üzerine tutukluluğu uzatılmıştı. Khan, ocak ayında görülen duruşmada “devlet sırlarını ifşa etmekten” 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İslamabad Yüksek Mahkemesi ise 3 Haziran'da Khan'ı devlet sırlarını ifşa etmekten hapis cezasına çarptırıldığı davadan beraat ettirmişti.