ABD:
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Suriye’deki olağanüstü olayları yakından takip ediyor ve bölgesel ortaklarımızla sürkli iletişim halindeyiz,” ifadelerini kullandı.
Seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump ise X platformunda (eski Twitter) yaptığı paylaşımda, “Esed gitti. Ülkesinden kaçtı... Ukrayna krizi ve ekonomik-siyasi baskılar nedeniyle Rusya ve İran şimdi büyük bir zayıflık içinde,” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM):
BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, geçiş döneminin düzenli, kapsayıcı ve istikrarlı olması gerektiğini vurguladı. Pedersen, “Tüm Suriyelileri diyaloğa, birlik olmaya ve insani hukuk kurallarına saygı göstermeye davet ediyorum,” ifadelerini kullandı.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher ise, “On yıldır süren bu çatışma milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden oldu. Şimdi durum daha da karmaşık hale geldi. Nerede mümkünse insani yardımı sürdürmeye devam edeceğizz,” dedi.
Fransa:
Fransa, Esed rejiminin düşüşünü memnuniyetle karşıladı ve “çatışmaların sona ermesi ve barışçıl bir siyasi geçişin başlaması” çağrısında bulundu. Fransız hükümeti, “Şimdi Suriye’de birlik olma zamanı,” açıklamasını yaptı.
Almanya:
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Esed rejiminin düşmesinden duyduğu “büyük memnuniyeti” dile getirirken, radikal grupların güçlenme riskine karşı uyardı. Baerbock, “Tüm tarafları, tüm Suriyelilere karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz,” dedi.
İtalya:
İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, X platformunda yaptığı paylaşımda, “Suriye’deki durumu büyük bir dikkatle takip ediyorum. Şam’daki büyükelçiliğimizle sürekli iletişim halindeyiz ve istikrarı desteklemek için çalışmaya devam edeceğiz,” dedi.
Birleşik Krallık:
Birleşik Krallık Başbakan Yardımcısı Angela Rayner, “Esed’in gitmesi memnuniyetle karşılanan bir değişimdir, ancak ondan sonra gelecek şey Suriye halkının yararına çalışan siyasi bir çözüm olmalıdır,” ifadelerini kullandıı.