GÜNDEM

Emeklilik şartları değişiyor! Yeni sistem neler getiriyor?

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, engelli emeklilik süreçlerinde köklü değişiklikler getiren yeni düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu. TBMM’ye sunulan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile birlikte, engelli bireylerin emeklilik şartlarının yeniden tanımlanacağını belirten Karakaş, vergi indirimi yerine çalışma gücü esasına dayalı bir sistemin getirileceğini ifade etti.

Abone Ol

Karakaş, mevcut uygulamada engelli emeklilik süreçlerinde vergi indirimi belgelerinin esas alındığını, ancak yeni düzenlemeyle bu yöntemin kaldırılarak SGK’nın sağlık kurulları tarafından düzenlenen çalışma gücü raporlarına geçileceğini vurguladı. Bu değişiklikle birlikte engelli bireylerin emeklilik sürecinde gelir idaresi tarafından verilen raporların yerine, doğrudan SGK sağlık kurulları tarafından düzenlenen değerlendirmelerin kullanılacağını söyledi.

Vergi indirimine dayalı sistemin sosyal yardım odaklı bir yapı sunduğunu belirten Karakaş, yeni sistemde tansiyon, şeker gibi hastalıkların doğrudan değerlendirilmek yerine, bireyin yaptığı işe uygun olarak çalışma gücünün esas alınacağını ifade etti. Bu durumun, engellilik oranlarının daha düşük çıkmasına neden olabileceğini ve vergi indirimiyle emeklilik sürecinin daha zor hale geleceğini öne sürdü.

“HANGİ YILDA EMEKLİ OLUNACAĞI KRİTİK”

Karakaş, emeklilik zamanlamasının büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, 2024 veya 2025 yıllarında emekli olma kararı verirken bireyin yaşına, çalışma süresine, aldığı maaş ile emekli maaşı arasındaki fark gibi kriterlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, emekli olmayı düşünen kişilerin işyeri kurarak BAĞ-KUR kapsamında çalışmasının daha avantajlı olabileceğini dile getirdi.

Karakaş, TBMM’de görüşülen yasa tasarısıyla engelliler için üç farklı emeklilik yönteminin mevcut olduğunu ve bu yöntemlerin yeni düzenlemelerle daha standart bir hale geleceğini belirtti. Yeni sistemin SGK uygulamalarında norm ve standart birliği sağlamayı amaçladığını ifade eden Karakaş, bu düzenlemelerin engelli bireylerin emeklilik sürecinde önemli değişiklikler getireceğini sözlerine ekledi.

Torba kanun teklifiyle birlikte, engelli bireylerin emeklilik süreçlerinde daha şeffaf ve standart bir değerlendirme sistemi oluşturulması bekleniyor. Yeni düzenlemelerin, bireylerin çalışma hayatlarına ve emeklilik planlarına önemli etkileri olacağı öngörülüyor.