Gündem

e-Tebligat uygulamasıyla 126 bin 990 ağaç kurtarıldı

Abone Ol

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı süreçlerinin hızlanması için hayata geçirilen e-Tebligat uygulamasının önemine dair bilgi verdi. Başlattığı yazılı açıklamada, e-Tebligatın yargıdaki dijital dönüşümün önemli bir parçası olduğunu belirtti. Bu uygulamanın 2015'te isteğe bağlı olarak kullanılmaya başlandığını hatırlattı ve 2019'dan itibaren bazı kurumlar için zorunlu hale geldiğini dile getirdi. Tunç, e-Tebligat sayesinde büyük miktarda kağıt tasarrufu sağlandığını ve doğanın korunmasına katkıda bulunulduğunu aktardı. Sistemin başlangıcından bu yana 213 milyon 429 bin 761 e-Tebligat gönderildiğini ve bu sayede 7 milyar 136 milyon 589 bin lira kamu kaynağı tasarruf edildiğini açıkladı. Ayrıca, çevreci uygulama sayesinde 7 bin 470 ton kağıt tasarrufu sağlandığını ve 126 bin 990 ağacın kesilmekten kurtarıldığını belirtti.

Adalet Bakanlığı'nın yargıdaki teknolojik yenilikleri teşvik etme amacıyla 2015 yılında başlattığı e-Tebligat uygulaması, 2019'dan itibaren kamu kurumları, özel hukuk tüzel kişileri, noterler, avukatlar, arabulucular ve bilirkişiler için zorunlu hale getirildi. Diğer gerçek ve tüzel kişiler ise isteğe bağlı olarak bu uygulamadan faydalanabiliyor.

e-Tebligat, yargılama sürecini hızlandırarak zaman kaybını engellemeyi amaçlıyor. Geleneksel tebligat süreçlerinin haftalar alabilen aşamalarını anlık olarak tamamlamayı sağlayarak adaletin daha hızlı işlemesine olanak tanıyor. Elektronik tebligat adresi almak için başvurular PTT üzerinden yapılıyor ve tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi takip eden beşinci gün tamamlanmış sayılıyor.

Adalet Bakanlığı, e-Tebligatın kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürürken, uygulamanın yurt dışında yaşayan vatandaşları da kapsayacak şekilde genişletilmesi hedefleniyor.