GÜNDEM

Dışarıda yemek yemek artık hayal: Maliyeti bir yılda yüzde 92 arttı

Abone Ol

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) her ay düzenli bir şekilde açıkladığı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'nde kişi başına dışarıda yenen yemenin maliyeti Haziran 2022'de 72 lira iken bir yıl sonra aynı ayda bu rakam yüzde 91,6'lık artışla 138 liraya yükseldi.

İstanbul'da 15 ayrı bölgenin ortalamasının alındığı hesaplamaya göre, 2022 Ocak ayında 54,03 TL olan dışarıda yenen yemek fiyatı, 2023 Ocak ayında 109,4 TL'ye, 2023 Haziran ayına ise 137,33 TL'ye çıktı. Son gelen zamlarla birlikte ise özellikle turistlerin tercih ettiği A Plus mekanlarda doluluğu yoğun olurken alt gelir grubuna hitap eden mekanlarda düşüşe neden oldu.

ARTAN FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

İstanbul Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı ve Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Sayit Karabağlı, piyasalarda yaşanan bu durumun tüm toplumla birlikte kendilerini de etkilemeye başladığını söyledi. Başta elektrik, doğal gaz ve kiralar olmak üzere tüm girdi maliyetlerinde yüzde 100'ü aşan artışların esnafı işin içinden çıkılmaz bir hale sürüklediğini belirten Karabağlı, kırmızı et, beyaz et, bakliyat şeker, sebze fiyatlarının ikiye katlandığını söyledi. Temel tüketim ürünlerini sağladıkları tedarikçilerden toplu alım yapan fırsatçıların çoğaldığını ve stokçuluğun başladığını aktaran Karabağlı, devletin tüm önlemlerine rağmen bu fahiş fiyatların önüne geçilemediğini ifade etti.

MÜŞTERİ SAYISI GİTTİKÇE AZALIYOR

Lokantalarda ana menüyü oluşturan et ve balığın astronomik fiyatlarla tedarik edildiği için lokantalarda fiyatlarının yükselmeye başladığını ifade eden Karabağlı, şunları söyledi: 'Arz ve talep dengesinin bozulmasına neden olan zorunlu fiyat artışları lokantalara fayda yerine zarar verdi, azalan müşteri sayısı ile sıkıntı yaşamaya başladı. Sürekli dışarıda yemek yiyen mavi ve beyaz yakalılar gelirleri düzeyinde günlük harcama yapabildikleri için harcamalarını kısmaya başladı.'

Karabağlı, sorunların topyekûn çözülmesi yönünde tedbirler almak gerektiğine dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: 'Esnafımızın üzerine ekstra yük olan yüzde 18 ila yüzde 40 oranlarında komisyonların makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Hizmet sektöründe yüzde 10- 18 olarak uygulanmaya başlanan KDV oranlarını temel tüketim statüsüne sokarak yüzde 1- 5 seviyesine çekmek, kira stopaj yükünü kiracı üzerinden kaldırmak, kıdem tazminatı fonu oluşturmak gibi reel tedbirler alınmalı.'

TÜRKLERİN OLMADIĞI YERLERDE DOLULUK FAZLA

Türkiye'nin turizm döneminde olduğuna dikkat çeken Ramazan Bingöl, yabancı turistlerin Türkiye'ye gelmesinin yeme-içme sektörünü doğrudan ilgilendirdiğini söyledi. Bu dönemde turistlerin yalnızca kültürel yerleri görmekle kalmadığını aynı zamanda restoranlara giderek harcama yaptığına da işaret eden Bingöl, 'Restoranlardaki doluluk oranları A Plus yerlerde daha çok artarken daha alt gelir gruplarına hitap eden yerlerde az da olsa düştü. Ancak turizm sezonu başladı ve bu ay itibarıyla bütün yeme içme sektörü ciddi oranlarda doluluk oranını yakalayacaktır' diye konuştu. Bingöl, oran olarak bakınca evde yemek yeme konusunda bir artış olduğunu ancak yeme-içme sektörünün her zaman büyümeye devam ettiğini bildirdi.