Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Atatürk Konferans Salonu'nda, gerçekleşen Afetlere Dayanıklılık Çalıştayı’nda açıklamalarda bulunan Vali Mustafa Masatlı konuşmasına depremde yaşamını kaybedenler için başsağlığı dileyerek başladı. Masatlı, yıkıcı felaketin ardından devlet ve millet işbirliği ile dayanışma ve fedakarlık ve birlik ruhunun ortaya çıktığını vurguladı.
Deprem sonrası kentte "dünyanın en büyük iyileştirme operasyonu"nun yapıldığına değinen Masatlı, şunları söyledi:
"Hepimiz biliyoruz ki coğrafyamız doğal afetlerin kaçınılmaz bir gerçeğiyle yüzleşmektedir. Geçmişte yaşadığımız depremler, seller, yangınlar ve diğer afetler bize her defasında tek bir gerçeği göstermiştir; hazırlıklı, bilinçli olmak ve güçlü işbirliği tesis etmek. Çünkü bunlar can kayıplarını ve yıkımları en aza indirmenin en etkili yollarıdır. Bunu da sahada bizzat görerek şahit olduk. Bunları bilimsel zemin üzerine tesis etmek ise hayatidir, elzemdir, kaçınılmazdır.
Depremin ilk anından itibaren AFAD Başkanlığı tarafından ciddi çalışmalara imza atıldığının altını çizen Mustafa Masatlı, “AFAD, bu dönem içerisinde 23.1 milyar TL’lik başta geçici konaklama merkezlerinin kurulması, diğer taraftan kira yardımı, vefat edenlere destek ödemeleri, 35 binden fazla kişiye dağıtılan Esen Kartla destekte bulunuldu.” dedi.
Deprem felaketinde meydana gelen yıkıntıların ardından kentin yeniden ayağa kalkması için çalışmalara hız kesmeden devam edildiğini belirten Vali Masatlı, “Hak sahibi vatandaşlarımızın iş yeri ve konutlarını teslim edeceğiz. Çalışma bununla da bitmiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığımızın çalışması şu an 187 binleri bulmuştur. Onun detaylarını da yakında Bakanımız veya sayın Cumhurbaşkanımız anlatır.” diye konuştu.
OKULLARIMIZI HİZMETE AÇTIK
Depremin ardından yapılan hizmetlere ilişkin de bilgi veren Masatlı, “129 okulumuzu hizmete açtık, 141 okulumuzu orta hasarlı onarımları yapıldı ve sisteme dahil ettik. 116 okulumuzun da inşa faaliyetleri devam ediyor. 30 okulla ilgili de ihale aşamasındayız. Sayıın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi 5 Şubat 2023’te 14 bin 700 olan derslik sayımızı 16 bin 700’e çıkartacağız” ifadelerini kullandı.
Öğretmenlerin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar da yapıldığının altını çizen Hatay Valisi, “Başta barınma olmak üzere diğer sosyal ihtiyaçları için de çalışıyoruz. 4 tane de öğretmenevi inşaatımız devam ediyor.” dedi.
"EN ÖNEMLİ YATIRIM TALEPLERİNDEN BİRİ ULAŞTIRMA VE ALTYAPI”
Konuşmasında kentin ulaştırma ve altyapı konusundaki ihtiyaçlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Masatlı, “86 milyar TL’lik ihale yapılmış işimiz bulunmakta. Bunlardan en büyüğü, Hassa ve Dörtyol arasında Kahramanmaraş ve Gaziantep dahil yukardaki illerimizi denize bağlayacak Hassa-Dörtyol Tüneli’nin ihalesi tamamlandı. Amanos Dağları’nı tünellerle geçen İskenderun Antakya Belen tüneli inşaatı başladı şu an itibariyle 250 metre civarında tünel yapımı tamamlanmış durumda.” dedi.
Depremde zarar gören havalimanının da yeniden inşası için çalışmaların son hız devam ettiğini belirten Masatlı, sene sonunda bir pistin tamamlanacağını ve tek pistli havalimanının inşaatın ardından iki pisti olacağını belirtti.
Depremle beraber İskenderun sahilinin 60 santim ile 80 santim arası çöktüğünü belirten Masatlı, yağış olduğunda veya hava şartlarının olumsuz olduğu durumlarda sahilin sular altında kaldığını söyleyerek Ulaştırma Bakanlığının durum için devreye girdiğini dile getirdi. Masatlı, “1,2 milyarlık bir yatırımla İskenderun sahilinin 3 km kısmında tahkimat yapıldı, yaklaşık 2.7 metrelik sahilde yükseltiler ve denize doğru dolgulandırma yapıldı. Şu an itibariyle çok şükür oradaki su basma eylemi durmuş durumda. Tabii iş onunla kalmadı Çevre Bakanlığımız orada sahil düzenleme çalışması başlatmış durumdadır.” ifadelerini kullandı.
Vali Masatlı’nın ardından Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk’te açıklamalarda bulundu.
“HER ÜLKENİN HARCI DEĞİL”
11 ilin toplamından daha fazla şehit ve uzuv kaybı yaşayan vatandaş olduğunu söyleyen Öntürk, şehrin tamamen çöktüğünü belirtti.
Öntürk, “Bugün geldiğimiz noktada çalışmalarımızdan gördüklerimle başta Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum, bizleri bir an olsun yalnız bırakmadı. Bakanlarımızın hepsi çok büyük gayret ve destek gösterdi. Bu işleri yapmaya dünyada Türkiye’den başka parası da olsa imkanı da olsa her ülkenin harcı olmadığını düşünüyorum.” dedi.
Almanya'nın yıllık toplam bina inşa hedefinin 300 bin olduğunu ancak bunu yapamadıklarını söyleyen Öntürk “Hatay’da sadece ihalesini yaptığımız bina sayısı 200 bin civarında. Bunun 45 bininde vatandaşlarımız oturuyor. Cumartesi günü yine teslimler olacak” dedi.
“ŞEHRİ YENİDEN İNŞA EDİYORUZ”
Başkan Öntürk, altyapı çalışmalarına ilişkin de bilgi vererek, “15 ilçemizin alt yapısı da yeniden ihaleleri yapılıyor” ifadelerini kullandı. İçme suyuna, park bahçelerine kadar plajlarına kadar mesire alanlarına kadar şehir yeniden inşa ediliyor. Bunu yapmak başarmak ve bu koordine içinde çalışmak kolay değil.