Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Mehmet Burak Dal ve Hatay İl Sağlık Müdürü Sıtkı Sönmez,  Hatay'da sağlık hizmetlerinin nasıl verildiği ve deprem sonrası yaşanan zorluklar hakkında açıklamalarda bulundu. Her iki yetkili de sağlık altyapısının yeniden inşa edilmesi ve hastalarına en iyi şekilde hizmet verilmesi adına gerçekleştirilen çalışmaları paylaştı.

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNDE ARTIŞ OLDU

6 Şubat depremleri sonrasında sağlık hizmetlerindeki gelişmeleri aktaran hastane  Başhekimi Mehmet Burak Dal "6 Şubat depremi asrın felaketi, sağlık sistemimizde çok büyük bir yara bıraktı. Bu felaket sonrası 2 ay gibi kısa sürede hastanemizin temeli atıldı. 10 ay gibi kısa sürede 3 Şubat 2024 tarihinde hastanemiz hizmete başlamıştır. Hastanemiz 550 yataklı olup, 88 yoğun bakım ve 102 poliklinikte hastalarımıza tam teşekküllü hastane olarak hizmet vermekteyiz. Hizmet ünitelerimiz olarak inme merkezi, onkoloji merkezi, diyaliz ünitemiz ve kardiyovasküler cerrahi merkezimiz bulunmaktadır. Bugüne kadar 1 milyon 700'ün üzerinde hastaya muayene hizmeti, 31.000 hasta ameliyatı, 4.700 hasta da anjiyo işlemi gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bizim toplam 102 personelimiz şehit oldu. Genelde hepimiz buralı olduğumuz için 1. derece, 2. derece akrabalarımız vefat ettiler. Ben kendi annemi, babamı kaybettim depremde. İl sağlık müdürümüz yine keza ailesinden kayıplarımız oldu. Bu tür kayıplarımız oldu. Özellikle acil sağlık hizmetlerinde bir artış oldu, hastaneye ulaştığında zorluk olduğu için. Ama şu an deprem öncesi dönemde yapılan sağlık hizmetleriyle denk bir sağlık hizmeti veriyoruz. Hasta profilimizde de bu yönde bir paralellik seyrediyor. Şimdi ilk etapta sağlık sistemimiz çok hızlı müdahale ettiği için, yaralılar çevre illere sevk edildiği için hızlı müdahale oldu. Bir olumsuzluk tespit etmiş değiliz." ifadelerini kullandı.

HASTALIKLARDA ARTIŞ OLMADI

Hatay İl Sağlık Müdürü Sıtkı Sönmez, 6 Şubat depreminden sonra hastalıkların artmadığını ve sağlık hizmetlerinin etkili bir şekilde sunulduğunu belirterek, "Sadece alerjik hastalıklarda çok az bir artış gördük, bu mevsimlere göre %5 ile %10 arasında. Başka hiçbir hastalıkta artışımız yok. Özellikle sadece alerjik hastalıklarda artışımız var, o da %5-10 civarında. Bunu hava koşullarına falan bağlamak doğru değil tabii ki." dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ