Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM'ye 'İsrail' çağrısı: Kararın arkasında durup gerekli baskı yapılmalı

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi kapsamında bulunduğu İspanya'da, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile bir araya geldi. İki lider arasında gerçekleştirilen görüşmede, Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkiler ve Gazze Şeridi'nde devam eden saldırılar ele alındı. Erdoğan ve Sanchez ikili ve heyetlerarası görüşmeden sonra kameralar karşısına geçti.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı  Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez arasındaki ortak basın toplantısında ilk sözü İspanya Başbakanı Sanchez aldı.

Sanchez'in açıklamalarından satırbaşları...

"Türkiye ile İspanya örnek iki ülkedir. Yıllık 20 milyar dolar hedefine ulaşma hedefi belirlemiştik, bunun önümüzdeki aylarda aşılacağını düşünüyoruz. Aramızdaki işbirliğini sürdürmeye devam ediyoruz.  Türkiye ile AB arasındaki rolümüzü sürdürmeye devam edeceğiz. Her iki ülke de barışa odaklı çalışmaya devam ediyor. " dedi. 

"GAZZE KONUSUNDA AYNI GÖRÜŞÜ PAYLAŞIYORUZ"

Türkiye ile Gazze konusunda kalıcı ateşkes, insani yardım, rehineler konusunda ortak görüşü paylaşıyoruz.

İki devletli çözüm barış için acil ihtiyaçtır. Ukrayna ve Filistin'de barışı destekliyoruz.

Bugün Türkiye ile 13 anlaşma imzaladık, çok farklı alanlarda işbirliği yapıyoruz.

Filistin'in bir devlet olarak tanınması onayladı BM genel kurulunda. Sayın Abbasla da görüştüm.

Bütün Avrupa devletlerine Filistin'in tanınması için çağrıda bulunuyoruz. Başka bir çözüm, başka bir çare yoktur.

Çok vakit kaybedildi. Çatışmanın çoktan çözülmesi gerekiyordu. Atılması gereken adımlar atılmadı. Sorumluluğu üstümüze almalıyız. Sayın Erdoğan ile aynı yönde hareket ediyoruz.

"İSPANYA UMARIZ Kİ DİĞER AB ÜLKELERİNE ÖRNEK OLUR"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Sanchez'in ardından söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan da şöyle konuştu: "İspanya Başbakanı Sanchez ile bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Ankara'da düzenlediğimiz son toplantımızda ilişkilerimizi geliştirmiştik. İspanya ile ticaret hacmimiz 19 milyar dolar. Bunu İspanya'nın ekonomimize bir güveni olarak kabul ediyoruz. Ekonomi ve ticaret ortak komitemizin toplantısını en kısa zamanda Türkiye'de düzenleyeceğiz.

Savunma sanayii konularını beraber gözden geçirdik. İspanya ile aramızdaki savunma sanayii bağının diğer AB ülkelerine de örnek olmasını temenni ediyoruz. İspanya Türkiye'nin AB üyeliğindeki en yakın müttefiklerinden. Bu durumun da diğer AB üyelerine örnek olmasını arzuluyoruz.

AP seçiminde oluşan tablo endişelerimizi artırdı.

Gazze olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarıyla ilgili konuları da ele aldık. İspanya'nın Filistin'i tanıması çok mühimdir. Dirayetli duruşundan ötürü değerli dostum Sanchez'e teşekkür ediyorum. Bu kararın henüz Filistin'i tanıma kararı almamış Avrupa ülkelerine de örnek teşkil etmesi gerektiğini düşünüyoruz

Biz akan kanı durduracak her kararı olumlu değerlendiririz. Önemli olan bu ateşkes planlarının kağıt üzerinde kalmaması, uygulamaya geçirilmesidir"

"SİZİ CAZİBE MERKEZİ TÜRKİYE'YE DAVET EDİYORUZ"

"Ekonomik ve siyasi meydan okumalar karşısında işbirliğimiz hayati önem taşıyor. İlişkilerimizi daha da geliştirmek niyetindeyiz. Muazzam potansiyelimiz bizlere daha da ileri gitme motivasyonu veriyor.

İkili ticari hacmimiz 19 milyar dolara ulaştı. Böylelikle 20 milyar dolarlık hedefimize ulaştık. Daha da ileri gideceğimize inanıyorum. İspanya'nın Türkiye'deki yatırımlarda 6. sırada olması da bunun bir sonucudur. Daha fazla şirketi ülkemize davet ediyoruz.

Bizim şirketlerimizin de önemli yatırımları İspanya'da bulunmaktadır. Barcelona'daki stadyum bunun en büyük örneklerindendir. İmkan verilmesi halinde daha da fazla yatırım yapılabilir.

İspanya'dan çok daha fazla yatırımcıyı bölgenin cazibe merkezi olan Türkiye'ye davet ediyoruz.

Ticarette rekabet algısından sıyrılarak işbirliğini ön plana çıkaran yaklaşım yer almalıdır. Bu anlayış kalıcı iyi ilişkileri tesis edecektir.

Bugün imzalanacak anlaşmalarla işbirliği zeminini güçlendireceğiz.

Gazze'de 16 bini çocuk olmak üzere 37 binin üstünde insan göz göre göre katledildi. Kiliseler, camiiler, okullar, hastaneler vuruldu. Masumlar silahların hedefi oldu. Vicdan sahibi hiçbir ülkenin böyle bir tabloyu kabullenmesi mümkün değildir. Sayın Sanchez'in takındığı tavrı şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum.

Avrupa Birliği'ne yönelik samimi adımlarımız, salt kendi çıkarını düşünen bir takım üyelerin engellemeleri nedeniyle karşılık bulamıyor. AP seçimlerinin ortaya çıkardığı tablo ve endişeyle izlenen aşırı sağın yükselişi bu durumu körükleyecek. Katı vize uygulamaları, gümrük birliği anlaşmasının yenilenememesi durumları da mevcut. İspanya'nın bize verdiği samimi desteğe müteşekkirim. Bu olumlu adımların artarak devam edeceğin inanıyorum.

Türkiye ekonomisi geçen yıl yaşadığı deprem felaketine rağmen toparlanmaya devam ediyor.

SORU CEVAP

GAZZE'DE KALICI ATEŞKES MÜMKÜN MÜ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adil ve kalıcı barışı sağlayacak, akan kanı durduracak, bölgemize huzur getirecek her karar ve planı olumlu değerlendiririz. Önemli olan bunların samimi bir şekilde ele alınması, kağıtta kalmaması Bunun için görüşülmesi gereken herkes ile görüştük ve bu temaslarımız şu anda da sürüyor. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamalarda ülkeler ezici çoğunlukla acil ve kalıcı ateşkese duyulan ihtiyacı ortaya koydular. Ülkelerin meydanlarında sadece barış isteyenler aylardır seslerini duyurmaya çalıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de böylesi bir zemine gelmiş olması olumludur. Fakat BM maalesef bu süreçte çok büyük yara aldı. Bu karar da İsrail tarafından uygulanma ve İsrail, Filistin'de birliğini okuma gayreti her an kendisini zaten bitirmeye doğru götürüyor.

Başta ABD olmak üzere Güvenlik Konseyi üyelerinin bu kararın arkasında durup hemen ateşkesi sağlamak için İsrail'e gerekli baskıyı yapmalıdır. Bu süreç böyle devam etmeyecektir. Temennimiz İsrail'in artık bu saldırılardan vazgeçmesi ve bölgeye kalıcı barışı getirecek bir zemine gelmesidir. Süreci yakından takip ediyoruz.

TÜRKİYE-İSPANYA ARASINDAKİ SAVUNMA ANLAŞMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savunma sanayinde bir dayanışmanın teklifidir bu. Birinci sırada TGC Anadolu ile adım attık. Şimdi bir üst segmente geçelim istiyoruz. Mevcuttan daha büyüğünü birlikte yapalım istiyoruz. Savunma Bakanlığımız bu çalışmayı yürütüyor. İnsansız hava araçlarını birlikte yapılabileceğimiz bazı adımları atıyoruz. Bu çalışmalarda dünyada malum birçok ülke çok çok ileri adımlar attı. Türkiye de bu konuda daha ileri adımları atmak istiyor. Bu çalışmaları da şu anda gerek Savunma Başkanlığımız, gerek Savunma Bakanlığımız bu çalışmayı hızla yürütüyor ve bizler de bunun takipçisiyiz. İspanya ile bu konuda işbirliğimiz olacak.

BATILI ÜLKELERİN GAZZE TUTUMU

Pedro Sanchez: Avrupa ülkelerinin çoğu bizimle aynı görüşte. Bu hafta Sayın Abbas ile de görüştüm. Filistin'in tanınması konusunda gerekli çağrılarda bulunuyoruz. Çok vakit kaybedildi. Bu çatışmanın çoktan çözülmesi gerekiyordu. Bu konuda sorumluluğu üzerimize almamız gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biliyorsunuz bir kitabım var. Daha adil bir dünya mümkün. Bir diğer kitabım da Dünya 5'ten büyüktür. Dünyanın kaderi şu an 5 ülkenin elinde. Son olayda bu 5 ülkeden bir tanesi devamlı İsrail'in yanında yer alıyor. Orada çocuklar ölmüş kadınlar ölmüş, gazeteciler ölmüş bunların hiç umurunda değil. Bir Sanchez çıkıp tek başına bayrağı açıyor sonra bakıyoruz iki Avrupa daha ona katılmış. Bunu bizim yaygınlaştırmamız lazım. Burada yazılı ve görsel medyaya da çok iş düşüyor. 150'ye yakın medya mensubu eğer İsrail tarafından öldürüldüyse buna devam mı diyelim? Bunların karşısında durmayacak mıyız? Öyleyse bu adımı hep beraber atmamız gerekiyor. İsrail katliamlarına devam ederken ABD'nin duruşu bizi ciddi anlamda üzmektedir.

DEMİRTAŞ VE KAVALA KARARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye bir hukuk devletidir. Kararları yargı verir. Bu verdiğiniz isimlerle ilgili olarak yargımız kararını vermiştir. Örneğin bu isimlerden biri 100'ü aşkın gencin ölümüne neden olmuş, ülkemizin güneydoğu bölgesinde ölümlere neden olmuşlar. Sizlerin bu soruları sorması bizi düşündürüyor. Bir basın mensubunun teröristleri savunması bizi gerçek anlamda üzmektedir. Başını sallama bak ben sallamıyorum. Kavala olur, Demirtaş olur biz yasaların dediğini yerine getiririz. Yapılan iş budur. Siz Türkiye'de yaşamıyorsunuz sanırım. Biz Türkiye'deyiz. Bu ciddi manada bölgenin huzuru için attığımız adımlardır. Bundan sonra da böyle yürüyecektir.

TÜRKİYE İLE İSPANYA ARASINDA 11 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez huzurunda iki ülke arasında 11 anlaşma imzalandı.

Moncloa Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki ülke arasında çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi.

Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Sanchez huzurunda iki ülke arasında 11 anlaşma imzalandı.

İmza altına alınan anlaşmalar şöyle:

"- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İspanya Krallığı Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanlığı Arasında Mutabakat Zaptı

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Enerji Dönüşümü Alanında Mutabakat Zaptı

- Tarım ve Orman Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Ormancılık Alanında Ortak Eylem Planı

- Yunus Emre Enstitüsü ile Cervantes Enstitüsü Arasında Mutabakat Zaptı

- Milli Eğitim Bakanlığı ile İspanya Krallığı Eğitim, Mesleki Eğitim ve Spor Bakanlığı Arasında Mesleki ve Teknik Eğitim Alanında Mutabakat Muhtırası

- Gemi adamlarının eğitim, belgelendirme ve vardiya standartlarına dair STWC unvanlarının tanınmasına ilişkin Mutabakat Zaptı

- Türk Eximbank ile İspanyol İhracat Kredi Ajansı (CESCE) Arasında İmzalanan Mutabakat Zaptı Hakkında Deklarasyon

- Sigorta ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile İspanya Sigorta ve Emeklilik Fonları Genel Müdürlüğü arasında Mutabakat Zaptı

- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İspanya Krallığı Bilim, Yenilikçilik ve Üniversiteler Bakanlığı Arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Mutabakat Zaptı

- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile İspanya Krallığı Bilim, İnovasyon ve Üniversiteler Bakanlığı Arasında Uzay Çalışmalarında Barışçıl Amaçlar Doğrultusunda İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı

- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile İspanya Krallığı Kapsayıcılık, Sosyal Güvenlik ve Göç Bakanlığı Arasında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı"

Törende ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Türkiye Varlık Fonu ile İspanyol Kalkınma Finansmanı Şirketi (COFIDES) Arasında Ortak Bildiri de imza altına alındı.

Törene, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir de katıldı.