Çoklu ve Katmanlı Okumada Sıra
Kendi uzmanı olduğum alanlarda bana danışan insanların sıklıkla sorduğu bir soru nereden başlayacakları üzerinedir. Konunun niteliğine ve soruyu soranın durumuna göre uygun şekilde cevaplarım. Ama aslında genel bir cevap var: Okumayı, araştırmayı biliyorsanız, nereden başladığınızın bir önemi yoktur.
Gerçek bir araştırmacı, sorabileceği kişilere pek sahip değildir. Ya da soru sorabileceği kişiler varsa, onları bir otorite olarak kabul etmek yerine kaynaklardan birer kaynak olarak görür. Otorite kabul etse bile belki kaynakları arasında benzer seviyede yetkin başka otoriteler de vardır.
Nereden başladığınızın bir öneminin kalmaması için, çoklu ve katmanlı okumanın bir sırrını keşfetmelisiniz: Bulmaca çözer gibi davranmalısınız. Yavaş yavaş, kademe kademe sırra vakıf olacağınızı bilmelisiniz. Elinize aldığınız parça bulmacanın giriş seviyesinde bilgilerini içeriyor olabilir. Bu durumda ondan başlamanız zaten uygundur. İyi de ya denk geldiğimiz parça, olayın karmaşık yönlerini içeren bir kitapsa… Sorun yok, ondan da başlayabilirsiniz. Serinin önceki yazılarında bahsettiğimiz bazı teknikleri kullanmayı ihmal etmeden! Böyle bir durumda, elinizdeki kaynağı ‘yüzeysek’ belki de ‘tarama’ modunda okumalı ve ileride yeri geldiğinde, gerekiyorsa, tekrar ele almalısınız.
Orta seviyede hatta ileri seviyede bir kitap da, uygun bakış açısıyla okunursa, konuya giriş için gerekli bilgiler hakkında yolunuzu bir parça açar.
Konuyla ilgili sonraki okumalarınızda neler seçeceğinizi de ilk okuyacağınız kitap yönlendirebilir. Giriş seviyesinde, orta seviyede ya da ileri seviyede olması fark etmez. Yeter ki siz kendi bilgi durumunuzu, kitabın konuyla ilgili derinliğini ve nasıl bir okumayla okumanız gerektiğini doğru bir şekilde tanımlayabilesiniz.
Öğrenmek için okumayı ya da bir alanda beceri, zevk geliştirmek için okumayı öğrenmek, bununla ilgili taktikleri geliştirmek, araştırmacılık becerilerinize çok önemli bir cephane katacaktır.