BRI ayrıca dijital altyapının genişlemesini de sağlıyor. Dijital İpek Yolu, başından beri İpek Yolu gündeminde değildi. İlk olarak 2015 yılında Çin hükümetinin dönüm noktası niteliğindeki bir belgesinde bahsedilmiştir.
BRI ayrıca dijital altyapının genişlemesini de sağlıyor. Dijital İpek Yolu, başından beri İpek Yolu gündeminde değildi. İlk olarak 2015 yılında Çin hükümetinin dönüm noktası niteliğindeki bir belgesinde bahsedilmiştir. Dijital İpek Yolu, devlet ile yerel İnternet şirketleri arasında yakın ve karmaşık bir ittifak olarak ortaya çıktı. Bu, ittifakın merkezinde iki Çinli telekomünikasyon devi Huawei ve ZTE var. Dijital İpek Yolu'nun bir parçası olarak anlaşılan projelere daha yakından bakıldığında, Çin'in dijital isteklerinin fiber optik kablo döşemenin ötesine geçtiğini gösteriyor. Bunun yerine, Çin'in yalnızca bilgi ve iletişim teknolojisinde değil, aynı zamanda genel olarak dijital teknolojide de dünya lideri olma tutkusunu desteklemek için geniş bir teknoloji yelpazesini kapsıyor. Sadece Huawei ve ZTE gibi özel şirketler, BRI'nin bir parçası olarak Küresel Güney ülkelerinde projeleri tamamlamadı. China Telecom gibi büyük devlete ait şirketler de geniş bir telekomünikasyon altyapısı oluşturmuştur. Bir örnek, Cibuti'de Çinli Telekom tarafından kurulan yeni veri merkezidir. Bu veri merkezinin Cibuti'yi Asya, Avrupa ve Çin'deki diğer bölgesel merkezlere bağlaması ve potansiyel olarak Doğu Afrika'da denizaltı fiber optik kablo ağlarının gelişimini kolaylaştırması bekleniyor.
İletişim ağları, BRI tarafından öngörülen bağlantı için hayati öneme sahiptir. Çin mallarının ve ekipmanlarının ihracatını kolaylaştırmak için ulus ötesi ticaret ağlarını genişletmeye ve yeniden düzenlemeye yardımcı olmayı amaçlıyorlar. Çinli çelik devleri, fazla çeliklerini Küresel Güney'deki ülkelere satmak için halihazırda e-ticaret platformlarını kullanıyor. Devlete ait büyük metal ve mineral ticaret şirketi China Minmetals Corporation, işletmeler arası bir dikey çelik ticaret platformu oluşturmak için e-ticaret devi Alibaba ile ortaklık kurdu. Ancak bu sadece kapasite fazlalarından kurtulmak ve Çinli şirketleri BT platformları aracılığıyla dünya pazarında konumlandırmakla ilgili değil, önemli bir güvenlik sorunudur. Fiber optik kablolar, veri trafiği için dünyanın otoyollarıdır. Deniz tabanında bir düzineden biraz fazla kablo var.
ABD devleri şu anda dünyanın veri trafiğinin çoğunu kontrol ediyor. Tekellerini fiber optik kablolardan, kendi amaçları için bilgi almak için kullanıyor. Çin, Dijital İpek Yolu'nun yardımıyla bu merkezi alanda daha önemli bir rol oynamayı, kendi fiber optik ve uydu bağlantılarını kurmayı hedefliyor.
Afrika'da Huawei
Huawei, Afrika telekomünikasyon pazarına hakim. Grup, Afrika'nın 4G altyapısının %70'inde yer alıyor, sosyal ve ekonomik bağlantı için fırsatlar yaratıyor. Yine de sistem, kıtada otoriterleşmenin bir aracı haline gelebilir. Uganda'da Huawei çalışanları, şirketin Uganda gizli servisine siyasi muhalifleri gözetleme konusunda yardım ettiğine dair iddialarda bulundular. Bu yardım, sosyal medyadaki şifreli iletişim ve mesajların kesilmesini mümkün kıldı. Hücre verileri kullanılarak izleme etkinleştirildi. Mitingler ve toplantılar daha gerçekleşmeden durduruldu. Muhalefet lideri Bobi Wine, düzinelerce destekçisiyle birlikte tutuklandı. Bu, hükümetin 'çok boyutlu çıkarlarını güvence altına almasına' izin veren 2010 yasalarıyla mümkün oldu. Huawei ve Pekin katılımı reddediyor.
Çin'in kendi navigasyon uydu sisteminin (Beidou=Great Bear), Amerikan GPS'ine alternatif olarak genişletilmesi de Çin'in askeri bağımlılığını sona erdirmeyi amaçlıyor. BRI ülkeleri, 2018 yılı sonundan itibaren sistemi kullanabilmektedir. Haziran 2020'de küresel bir navigasyon sistemine genişletme tamamlandı. Sivil hizmetler, 'Çin Uydu Navigasyon Sistemi Yönetim Ofisi' tarafından pazarlanmaktadır.
Çin'in Dijital İpek Yolu yardımıyla uygulamak istediği 'İnternet egemenliği' fikri, Silikon Vadisi'nin açık bir forum olarak İnternet idealiyle çelişiyor. İnternet egemenliği, internetin devlet tarafından kontrol edilmesi gerektiğini düşündürür. Bu nedenle, Çin'in Dijital İpek Yolu için ortak seçiminin esas olarak internetin zaten oldukça kısıtlı olduğu ülkeleri içermesi şaşırtıcı değildir.
Uganda, şu anda gözetim kapasitesi ithalatını çeşitlendiriyor. Huawei'nin rakibi, ZTE aracılığıyla 5G ağının denendiği üç Afrika ülkesinden biri. Huawei veya Çin'in, Uganda'nın istihbarat teşkilatıyla çalışan personelin eylemlerini tasvip ettiğine dair bir kanıt olmamasına rağmen, bu, teknolojinin dijital haklar ve demokrasideki düşüşe, yalnızca Afrika'da değil, dünya çapında nasıl yardımcı olduğunun bir örneğidir.
Huawei, Afrika'daki gözetim pazarına hakimdir, ancak otoriter amaçlar için kullanılan gözetim cihazlarının tek üreticisi değildir. Amerikalı, İngiliz, İtalyan ve İsrailli şirketler ile Huawei'nin Çinli rakipleri de gözetim yazılımları, sistemleri ihraç ediyor. İsrailli NSO grubunun 'Pegasus yazılımı' Güney Afrika, Kenya, Ruanda, Uganda, Fildişi Sahili ve Zambiya'da zaten kullanılıyor. Geçen yıla kadar şirketin çoğunluk hissedarı ABD'li özel sermaye şirketi Francisco Partners'dı. ZTE, Kenya'da sabit telefon izleme ekipmanı kurmak için bir sözleşme kazandı. Bu, bir WikiLeaks skandalının Kenya istihbarat topluluğunun üst düzey üyelerine rüşvet vermesinin hemen ardından geldi.
Batı yapay zeka araştırmalarında ilerlemeye devam etse bile Çin, yapay zeka (AI) uygulamasında Batı'nın önündedir. Çin, Güvenli Şehirler Girişimi gibi planlarda şimdiden lider bir rol üstleniyor. Ancak bu girişim, otoriter rejimlerin halka karşı baskıcı önlemler almasını da kolaylaştırıyor. Afrika'da AI teknolojisinin uygulanmasına Çin hakim olduğundan, Huawei'nin gözetim teknolojisi ihracatını Afrika'ya yönlendirmeye devam etmesi muhtemeldir.
Bununla birlikte, gözetim sistemlerinin önemli olumlu etkileri de olabilir. Örneğin, kentsel suçları kontrol etmek için de kullanılırlar. Daha Güvenli Şehirler girişimleri, 12 Sahra altı Afrika ülkesinde faaliyet göstermektedir. Nairobi girişimi, kitlesel gözetim sistemlerinin de yardımıyla, 2015 yılında, bölgenin suç oranında yüzde 46'lık bir düşüş gördü. Bununla birlikte, Afrika vatandaşlarının haklarını koruyacak hiçbir yasa veya güvence yoktur.
Çinli İnternet şirketleri, Çin hükümetine endüstriyel kapasite fazlasını azaltma niyetlerini ve yeteneklerini öne sürerek, yerli geleneksel sanayi şirketleriyle iş birliği içinde ucuz BRI kredisi arıyorlar. Ancak bu projelerin başarılı bir şekilde uygulanması, yalnızca Çin'in halihazırda baskı altında olan kendi siyasi, mali kapasitelerine değil, aynı zamanda hızla değişen küresel jeopolitik ve ekonomik güç yapılarına da bağlıdır.