Bandera, İkinci Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre Wehrmacht ile çalışan, ancak daha sonra Sachsenhausen toplama kampında hapsedilen ve daha sonra KGB tarafından öldürülen Ukraynalı bir milliyetçiydi.
Ukrayna Büyükelçisi Melnyk, milliyetçi Stepan Bandera'ya hayranlığını gizlemiyor. Bugünlerde verdiği bir röportajda, Yahudi karşıtı açıklamalarıyla karşı karşıya kaldı.
Bandera, İkinci Dünya Savaşı sırasında kısa bir süre Wehrmacht ile çalışan, ancak daha sonra Sachsenhausen toplama kampında hapsedilen ve daha sonra KGB tarafından öldürülen Ukraynalı bir milliyetçiydi. Ülkenin, Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığı adına verdiği mücadeleden dolayı Ukrayna'nın bazı bölgelerinde ulusal bir kahraman olarak kabul ediliyor. Diğerleri onu Nasyonal Sosyalistlerle iş birliği yapan faşist ve savaş suçlusu olarak görüyor. Melnyk'in kendisi, Bandera'nın takipçisi olarak kabul edilir.
YouTuber Tilo Jung ile yaptığı röportajda, büyükelçi, günümüzde olan pozisyonunu savundu. Jung, Melnyk'i Bandera'nın Polonyalılara ve Yahudilere yaptığı iddia edilen katliamlarla yüzleştirdi. Ukraynalı daha sonra Polonya'nın hemşehrilerine karşı işlediği katliamlardan bahsetti. Sorulduğunda, Melnyk: "Bandera'nın birliklerinin yüz binlerce Yahudi'yi öldürdüğüne dair hiçbir kanıt yok', Rus tarafında hikayeler vardı, ancak bunun doğru olmadığı konusunda ısrar etti.
Tanınmış piyanist Igor Levit resmedilenlerden rahatsız oldu. Twitter'da alıntıyı "ikiyüzlülük" olarak kınadı. Levit, Ukrayna büyükelçisinin hikayesinin bir kısmını inkar ettiği düşüncesinde.
Röportajda Melnyk, Bandera'nın, o sırada dağıttığı söylenen bir broşürü okuyan gazeteci Jung'dan kanıt istedi. 'Moskovalılar, Polonyalılar, Macarlar ve Yahudiler düşmanınız, yok edin!' Ve devam etti, "Aynı anda hem Yahudilerin hem de Polonyalıların toplu katliamı olan birine nasıl kahraman denilebileceğini idrak edemiyorum."
Melnyk, Bandera'nın Yahudilerin ve Polonyalıların toplu katili olmadığını iddia ediyor.
Bandera ile uğraşmak, yıllardır Rusya ile Ukrayna arasındaki sürtüşmeyi yansıtıyor. 1930'ların ve 1950'lerin başlarında bağımsızlık adına savaşan Ukraynalı milliyetçiler, Rusya'da hala "faşistlerin" destekçisi olarak anılıyor. Ukrayna'da ise bugün Bandera gibi partizanlara saygı duyuluyor. Değerlendirme hassas. Tarihçiler arasında "Ukrayna Milliyetçileri Örgütü"nün faşist ve ırkçı olduğu konusunda geniş bir fikir birliği var, önde yandan da bir lider olarak sorumluluk aldığından bahsediliyor. Bilhassa Bandera'nın soykırıma kişisel katılımı kanıtlanmadığını da ekledi Melnyk.