Nisan 2023'ten bu yana düzenli orduyla savaşan RSF, Fransa büyüklüğündeki batı bölgesi Darfur'un neredeyse tamamını kontrol ediyor.
RSF, Mayıs ayından bu yana Kuzey Darfur'daki El-Faşir'i kuşatma altında tutuyor ve yakındaki yerinden edilmiş kişilerin kamplarına saldırıyor.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN AÇIKLAMALAR
BM'nin Sudan'daki yerleşik ve insani yardım koordinatörü Clementine Nkweta-Salami, RSF'nin insani yardım kuruluşu tarafından uygulanan "kalıcı kısıtlamalar ve bürokratik engellerin, umutsuz durumdaki kişilere hayat kurtarıcı yardımın ulaşmasını engellediğini" söyledi.
Nkweta-Salami, "Dünya izliyor ve Sudan'daki insani yardım topluluğunun... temel yardımı ulaştıramaması kabul edilemez" dedi.
BÖLGE DE YAŞANAN KITLIK
BM destekli Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'na (IPC) göre, Kuzey Darfur'un beş bölgesinde kıtlık ilan edildi ve Mayıs ayına kadar beş bölgeye daha yayılması bekleniyor.
IPC verileri, Darfur'da yaklaşık yedi milyon kişinin kriz düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
BM, Pazartesi günü bürokratik prosedürlerin basitleştirilmesi ve "lojistik destek talepleri veya seçilmiş tedarikçilerle zorunlu iş birliği de dahil olmak üzere" gereksiz müdahalelere son verilmesi çağrısında bulundu.
Savaşın başlamasından bu yana insani yardım çalışanları, her iki tarafın da engellemeleri, yardımların yağmalanması ve yardım personeline yönelik tehditler olduğunu bildirdi.
Çatışma, on binlerce kişinin ölümüne, 12 milyon kişinin yerinden edilmesine ve dünyanın en büyük açlık ve yerinden edilme krizlerinin ortaya çıkmasına neden oldu.
BM'ye göre, Sudan genelinde yaklaşık 25 milyon kişi ciddi gıda güvensizliğiyle karşı karşıya.