Dünya

BM: Gazze'deki sağlık sistemi tam çöküşün eşiğinde

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail saldırıları nedeniyle Gazze'deki sağlık sisteminin "tam çöküşün eşiğinde" olduğunu açıkladı.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler'in salı günü yayımlanan raporunda, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki hastanelere ve hastanelerin yakınlarına düzenlediği saldırıların Filistin topraklarındaki sağlık sistemini çöküşün eşiğine getirdiği belirtildi.

BM İnsan Hakları Ofisi'nin raporu bu tür saldırıların İsrail'in uluslararası hukuka uygunluğuyla ilgili ciddi endişeler doğurduğunu vurguladı.

BM İnsan Hakları Ofisi yaptığı bir açıklamada, "İsrail'in Gazze'deki hastanelere ve yakınlarına yönelik ölümcül saldırıları ve buna bağlı çatışmalar, sağlık sistemini tam çöküşün eşiğine getirdi ve Filistinlilerin sağlık ve tıbbi hizmetlere erişimini felaket derecede etkiledi" dedi.

"Gazze'deki düşmanlıkların tırmanması sırasında hastanelere yönelik saldırılar" başlıklı 23 sayfalık rapor, 7 Ekim 2023 ile 30 Haziran 2024 arasındaki dönemi inceledi.

Rapor bu süre zarfında en az 136 saldırının, 27 hastane ve 12 diğer sağlık tesisine yapıldığını; doktorlar, hemşireler, sağlık çalışanları ve diğer siviller arasında önemli kayıplara yol açtığını ve sivil altyapının önemli ölçüde zarar gördüğünü ya da tamamen yok olduğunu belirtti.

Raporda tıbbi personel ve hastanelerin, uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde özel olarak korunduğu ancak bu kişilerin düşmana zarar verici eylemler yapmamaları veya bu tür eylemler için kullanılmamaları koşuluyla koruma altında oldukları belirtildi.

Raporda, İsrail'in Gazze hastanelerinin Filistinli gruplar tarafından askeri amaçlarla yanlış bir şekilde kullanıldığına dair tekrar ettiği iddiaların "belirsiz" olduğu ifade edildi.

Raporda, "Bu iddiaları destekleyecek kamuya açık yeterli bilgi şu ana kadar sağlanmamıştır. Bu iddialar belirsiz ve genel kalmış, bazı durumlarda ise kamuya açık bilgilerle çelişkili görünüyor" denildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, Gazze hastanelerinin bir "ölüm tuzağına" dönüşmüş olduğunu söyledi.

"Gazze'deki amansız bombalamalar ve korkunç insani durum yetmiyormuş gibi, Filistinlilerin kendilerini güvende hissetmeleri gereken tek sığınak aslında bir ölüm tuzağına dönüştü," dedi.

"Savaş sırasında hastanelerin korunması son derece önemlidir ve her zaman, tüm taraflar tarafından saygı gösterilmelidir."

İsrail'in askeri operasyonu Gazze'de 45.500'den fazla kişinin ölümüne yol açtı. Bunların çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. bu rakam, BM'nin güvenilir kabul ettiği bölgedeki sağlık bakanlığından alınan verilere dayanmakta.

Raporda, detaylandırılan olaylarla ilgili güvenilir soruşturmaların yapılması çağrısı yapıldı ve bu soruşturmaların İsrail'in silahlı kuvvetlerinin davranışlarıyla ilgili adalet sistemindeki "sınırlamalar" göz önünde bulundurularak bağımsız olması gerektiği vurgulandı.

Turk, "Tüm bu olaylarla ilgili bağımsız, kapsamlı ve şeffaf soruşturmalar yapılması ve uluslararası insancıl hukuk ile insan hakları ihlalleri konusunda tam sorumluluk alınması son derece önemlidir" dedi.

"Keyfi olarak tutuklanan tüm sağlık çalışanları derhal serbest bırakılmalıdır."

"İsrail'in, işgalci güç olarak, Filistin halkının yeterli sağlık hizmetlerine erişimini sağlamak ve gelecekteki iyileşme ve yeniden inşa çabalarının, son 14 aylık yoğun çatışmada yok edilen tıbbi kapasitenin yeniden inşasına öncelik vermesi de bir öncelik olmalıdır."