Türk atasözleri ve deyimler asırlar önce oluşturulmuş ve günümüze kadar gelmiştir. Hepsinin anlatmak istediği bir hikaye vermek istediği mesajları vardır. Bu kapsamda ara ara bazı atasözlerinin anlamları araştırılıyor. Peki “Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz atasözünün anlamı nedir?” İşte araştırılan ayrıntılar…
BAŞ BAŞA VERMEYİNCE TAŞ YERİNDEN KALKMAZ NE DEMEK?
Hayatta karşılaşılan pek çok zorluk vardır. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için de birden fazla kişinin emek harcaması gerekiyor. Hayatta karşılaşılan birçok durum tek bir kişinin kaldırmayacağı olabiliyor. Bundan dolayı da bir kişinin gücünden daha fazlası gerekiyor. Birden fazla kişinin gücüne ihtiyaç duyulabilir. Bu durumlar için "baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz" atasözü kullanılır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne bakıldığı zaman ise, "baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz" atasözü; "Zorlukları aşabilmek için birden fazla kişinin el ele vermesi gerekir" anlamını veriyor. İnsan bazı işleri tek başına halleder, üstesinden gelir. Bazı işler vardır ki; birkaç kişinin bir araya gelmesiyle yapılabilir. Ağır bir taşı nasıl bir kişi yerinden kaldıramazsa onu birçok elin onu tutup kaldırması gerekir. Aynı şekilde önemli meseleleri de toplu bir şekilde, görüşüp, tartışılarak tüm sorunlar hal yoluna konulabilir.