Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamalarda, gündemdeki önemli konulara dair bilgi verdi. Kuş gribi, et ithalatı ve fiyat artışları üzerine değerlendirmelerde bulunan Bakan, alınan önlemleri ve hedefleri kamuoyuyla paylaştı.
KUŞ GRİBİYLE MÜCADELE SÜRÜYOR
Kuş gribi vakalarına ilişkin konuşan Bakan Yumaklı, "Kuş gribi dünya genelinde bir sorun. Ancak bizim sektörümüz oldukça deneyimli ve disiplinli. Vakaların yayılmasını önlemek için hızlı hareket ediyoruz. Konya, Eskişehir ve Afyon’da görülen vakalar, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne bildirildi. Ancak vatandaşlarımızın tedirgin olmasını gerektirecek bir durum yok. Karantina bölgelerinde hızla dezenfeksiyon çalışmaları yürütüp üretime tekrar başlıyoruz. Tüketicilerimiz, güvenle alışveriş yapabilir. Görevimiz, halkımızın sağlığını korumaktır” dedi.
ET İTHALATINI AZALTACAK ADIMLAR
Et ithalatını azaltmak için atılan adımlara değinen Yumaklı, “Anaç hayvan sayısını artırarak yerli üretimi teşvik ediyoruz. TİGEM ve ESK işbirliğiyle bu alanda yeni modeller geliştirdik. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla anaç hayvanları hızlıca ülkemize getiriyoruz. Ayrıca hayvan hastalıklarıyla mücadele ve kaliteli üretimi artırma çalışmaları da bu planın bir parçası” ifadelerini kullandı.
YENİ YILDA KIRMIZI ETE ZAM OLACAK MI?
Et fiyatlarındaki spekülasyonlarla ilgili sert mesajlar veren Yumaklı, “Sene sonu şu fiyata çıkacak diye spekülasyon yapıyorlardı. Bunlar alışmışlar, bir söylenti ortaya atıp onun üzerinden fiyatları artırmaya. Bu alışkanlıklarından artık vazgeçmeleri lazım. Ancak biz Ticaret Bakanlığımızla beraber gereğini yapıyoruz. Burada amaç ne tüketici fahiş fiyatla ürün alsın, ne de üretici yapmış olduğu işten zarar etsin.” dedi ve büyük baş hayvan varlığını yeni yılda artıracaklarını belirterek, “Piyasayı yakından takip ediyoruz. TİGEM ile ESK işbirliği kapsamında TİGEM’deki büyükbaş hayvan varlığını 2025’te 70 bine çıkaracağız. Bu arada suni artışlar olduğunda ona da müdahaleden kaçınmayacağız. Hiç kimse maliyetin üzerine makul kar elde edilmesine bir şey söylemiyor. Öyle bir coğrafi avantajımız var ki, kendi ihtiyacımızdan sonra etrafımızda ihtiyacı olanlara da ihraç etme potansiyelimiz var” dedi.