GÜNDEM

Bakan Yumaklı açıkladı: Yangına ilk müdahale süresi 40 dakikadan 11 dakikaya düşürüldü

Abone Ol

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile bir araya gelen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 Yılı Orman Yangınlarıyla Mücadele Hazırlık Toplantısı'nda "yeşil vatanının yeşiline yeşil katmak" için 22 yıldır gösterdikleri çabanın altını çizdi.

Bu süre zarfında, 7 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduklarını ve orman alanını 23,4 milyon hektara çıkardıklarını vurgulayan Yumaklı, Türkiye'nin yüzde 30'unu ormanla kapladığını ve bunun geliştirilmesi ve korunmasının önemine dikkat çekti.

Yangınlarla mücadelede değişen koşulları göz önünde bulundurduklarını belirten Yumaklı, iklimsel faktörlerin yanı sıra insan kaynaklı etkenlerin de yangınları tetiklediğini vurguladı.

40 DAKİKADAN 11 DAKİKAYA DÜŞÜRÜLDÜ

Her 10 yangından 9'unun insan kaynaklı olduğunu hatırlatan Bakan Yumaklı, bu nedenle yangın öncesi çalışmaların önemine değindi ve vatandaşların bilinçlendirilmesinin yanı sıra teknik detayların da büyük önem taşıdığını belirtti.

Özellikle hava araçlarının su alımında havuz ve göletlerin önemine değinen Yumaklı, bu alandaki çalışmaların yangınla mücadelede önemli bir kolaylık sağladığını ifade etti. Yumaklı, "Zira 22 yıl önce hiç olmayan bu imkan, bugün 4 bin 727 adet havuz ve gölet olarak orman teşkilatımızın hizmetinde. Bugün 184’ü akıllı olmak üzere 776 yangın gözetleme kulesi ve 14 insansız hava aracımızla ormanlarımızı 7 gün 24 saat gözetliyoruz. Yangına ilk müdahale süremizi 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düşürdük. Hedefimiz bu yıl 10 dakika." ifadelerinde bulundu.

BİRÇOK KONUDA YAPAY ZEKADAN FAYDALANILIYOR

Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelenin hızla değişen bir süreç olduğunu belirtti ve bu değişimde teknolojinin önemli bir rol oynadığını vurguladı. Özellikle yapay zeka temelli yazılımların ve uygulamaların aktif olarak kullanıldığını dile getirerek,  "Akıllı kulelerimizden ve İHA’lardan aldığımız görüntülerin analizi başta olmak üzere pek çok konuda yapay zekadan faydalanıyoruz. Yapay zekaya sahip 'Yangın Karar Destek Sistemi' ile orman yangınlarını simüle edebiliyor, istediğimiz verileri kolayca analiz edip, değerlendirme yapabiliyoruz." ifadelerinde bulundu.

Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelede kamu kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün etkin bir rol üstlendiğini belirtti. İçişleri Bakanlığı ile yakın iş birliği içinde olduklarını ifade etti. Yumaklı, hava ve kara unsurlarının, diğer kurumların desteğiyle daha güçlü bir şekilde hareket ettiğini vurgulayarak şunları ekledi;

"Rezerv güçlerle birlikte, 26 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 1649 arazöz ve su ikmal aracı, 2 bin 453 ilk müdahale aracı ve 821 iş makinesi orman yangınlarıyla 2024 yılında mücadelemizin temelini oluşturacak. Biz, tarihimizin en güçlü filosuyla, bütün teknolojik imkanlarımızla, 25 bin orman kahramanı yangın işçimiz ve 122 bin gönüllümüzle yangınlara hazırız."