Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çukurova Havalimanı'nın 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağını açıkladı. Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, havalimanının kamu kaynakları kullanılmadan yap-işlet-devret modeliyle inşa edildiğini ve 244,5 milyon euro yatırım yapıldığını belirtti. Bu yatırımın 25 yıl içinde 297 milyon 100 bin euro kira geliri sağlayacağını da ekledi.
8 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ VAR
800 hektar alana inşa edilen Çukurova Havalimanı, yıllık 8 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Uraloğlu, havalimanının Adana ve Mersin başta olmak üzere tüm Çukurova bölgesine hizmet vereceğini vurguladı. Türkiye'nin en önemli havacılık yatırımlarından biri olarak nitelendirilen bu proje, bölgenin ekonomik ve turistik potansiyelini artırmayı hedefliyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin, 4 saatlik uçuş süresiyle 67 ülkede 1,4 milyar insana ulaşma potansiyeli olduğunu belirtti. 2053 hedefleri arasında aktif havalimanı sayısını 61'e çıkarmak yer alıyor. Çukurova Havalimanı, CAT-II standartlarında 3 bin 500 metre uzunluğunda bir piste sahip olup, en geniş gövdeli yolcu uçaklarının iniş ve kalkışına uygun olacak.
TURİZM VE TİCARET İÇİN BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
Uraloğlu, "8 milyon yolcu kapasitesiyle Çukurova Havalimanı, bölgenin ve ülkenin turizmine ve ticaretine büyük katkı sağlayacak. Türkiye'nin kargo taşımacılığında ikinci büyük merkezi olacak ve Orta Doğu'ya açılan kapı görevini üstlenecek. Havalimanındaki kargo trafiğinin ticaret hacmini iki katına çıkaracağını öngörüyoruz." dedi.
GENİŞ VE MODERN ALTYAPIYA SAHİP
Çukurova Havalimanı'nda 110 bin metrekarelik kapalı terminal binası, 40 uçak kapasiteli 217 bin metrekarelik apron, 4 uçak kapasiteli 62 bin metrekarelik kargo apronu ve 34 uçak kapasiteli 56 bin metrekarelik genel havacılık apronunun bulunduğunu belirten Uraloğlu, bölgedeki işletmelerin ihracat potansiyelinin artacağını söyledi.
3 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI
Havalimanı sayesinde bölgede ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak 3 bin kişiye istihdam sağlanacak. Mersin ve Adana başta olmak üzere çevre illerin ekonomi, ticaret ve turizm açısından büyük fayda sağlayacağını ifade eden Uraloğlu, "Hava yoluyla taşımacılık, özellikle acil ve kritik malzemelerin zamanında teslimatını sağlayarak tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesine yardımcı oluyor. Çukurova Havalimanı ile yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonu kolaylaşacak ve ihracat potansiyelleri artacak." dedi.