TEKNOLOJİ

Bakan Kacır: 30 milyar dolarlık yatırım gerçekleştireceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı çerçevesinde yüksek teknoloji yatırımlarına kapsamlı destek sunacaklarını belirterek, 2030 yılına kadar yarı iletkenlerden dijital ve yeşil teknolojilere kadar 30 milyar dolarlık yatırım gerçekleştireceklerini açıkladı.

Abone Ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı kapsamında yüksek teknoloji yatırımlarına, AR-GE'den seri üretime kadar kapsamlı destek sağladıklarını belirterek, "2030 yılına kadar yarı iletkenlerden mobiliteye, ileri imalattan haberleşme ve uzaya, sağlık teknolojilerinden dijital ve yeşil teknolojilere kadar 30 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planlıyoruz." dedi.

Platin Dergisi'nin bu yıl 7. kez düzenlediği "Platin Global 100 Ödülleri Töreni"nde konuşan Kacır, ödüllerin bu yıl "Teknoloji Entegrasyonu" temasıyla verileceğini ifade ederek, uluslararası alanda ülkemizi başarıyla temsil eden ihracatçılara başarı dileklerini iletti.

Kacır, son yıllarda dünya genelinde meydana gelen salgınlar, jeopolitik gerginlikler ve bölgesel çatışmaların küresel tedarik zincirlerini zayıflattığını vurguladı. "Uluslararası ticarette alışılmış serbest ticaret kurallarının mevcut düzenin kurucuları tarafından terk edildiğini ve korumacılığın giderek arttığını görüyoruz. Ülkeler bu belirsizlik ortamında sürdürülebilirliği sağlamak için teknoloji geliştirme altyapısına ve katma değerli üretimi destekleyen politikalara yöneliyor." şeklinde konuştu.

Ekonomik kazanımları koruma ve stratejik bağımsızlık sağlama çabalarının, ticaret ve teknoloji savaşlarını artırdığına dikkat çeken Kacır, Türkiye'nin üretim ve ihracat yolculuğunun kesintisiz bir şekilde devam ettiğini belirtti. Türk sanayisinin liderliğinde, ihracatın son 22 yılda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Kacır, ihracatın dünya pazarındaki payının yüzde 0,55'ten yüzde 1,07'ye çıktığını vurguladı. "Türkiye, Çin'den sonra Orta Avrupa'ya kadar uzanan bölgede en fazla ürünü rekabetçi bir şekilde ihraç edebilen ülkedir. Bu başarılar, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde atılan sağlam temeller ve güçlü politikalar sayesinde elde edilmiştir." dedi.

 AR -GE VE İNOVASYON EKOSİSTEMİ KURDUK

Kacır, ülkenin potansiyeline ve kabiliyetlerine güvenerek, girişimcilerin önünü açacak uygulamaları hayata geçirdiklerini belirtti. "Etkin teşvik mekanizması ile büyük bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi oluşturduk. Son 22 yılda yıllık AR-GE harcamalarımız 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükseldi. AR-GE personeli sayımız ise 29 binden 291 bine çıktı." şeklinde konuştu.

Sayıları 1600'ü aşan AR-GE ve tasarım merkezleriyle Türk özel sektörünün AR-GE alanında öncülük ettiğini vurgulayan Kacır, 105 teknoparkta 11 binden fazla teknoloji girişiminin inovasyon odaklı projeler yürüttüğünü ifade etti.

Kacır, sanayinin yüksek katma değerli üretim, yeşil ve dijital dönüşüm gibi üç ana alanda güçlendirilmesine yönelik yeni destek mekanizmalarını devreye aldıklarını aktardı. "Makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ürünleri ile dijital dönüşüm alanlarında bugüne kadar 98 milyar liralık yatırımı hayata geçirdik. Yükselen Yenilikçi Teknolojiler Çağrısı da girişimcilerimizden büyük ilgi gördü." dedi.

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile dış ticaret açığının yüzde 85'ini oluşturan 284 ürüne yönelik uygun finansman sağladıklarını belirten Kacır, Merkez Bankası'nın 300 milyar lira kaynak tahsis ettiği bu program kapsamında 239 milyar liralık yatırım büyüklüğüne sahip 28 projenin işlemlerinin tamamlandığını bildirdi. "HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nı başlattık ve 2030'a kadar 30 milyar dolarlık yatırımın önünü açmayı hedefliyoruz." diye ekledi.

"FİRMALARIMIZIN İKİZ DÖNÜŞÜM YATIRIMLARINI HIZLANDIRIYORUZ"

Kacır, yatırımcıların ihtiyaçlarına yanıt vermeye devam edeceklerini belirterek, "Bu yıl başlattığımız Yeşil ve Dijital Dönüşüm Destek Programları ile firmalarımızın ikiz dönüşüm yatırımlarını hızlandırıyoruz. Dünya Bankası işbirliğiyle yürüttüğümüz projelerle sanayicilere ve KOBİ'lere 700 milyon doların üzerinde finansman sağlıyoruz." dedi.

Ayrıca, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası işbirliğiyle Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu'nu tasarladıklarını ve yeşil dönüşüm yatırımları için 2030'a kadar 5 milyar avro finansman sağlamak üzere mutabakatlara vardıklarını belirtti.

Kacır, 10 model fabrikayla sanayicileri yalın üretim ve dijital dönüşümle buluşturduklarını, firmalara sunulan dijital dönüşüm desteğini güçlendirmek için Dijital Avrupa Programı'na katıldıklarını ifade etti. Türkiye'nin dijital dönüşümünde kritik rol üstlenecek beş konsorsiyumun Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri ağına dahil olduğunu belirterek, "Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası işbirliğiyle 300 milyon avro finansman desteğini KOBİ'lerimizin dijital dönüşüm projelerine sunuyoruz." dedi.

Kacır, Türkiye Yüzyılı'nda büyüme ve kalkınma yolculuğunun merkezine yüksek teknolojili üretimi koymayı sürdüreceklerini vurguladı. "Sizlerle birlikte yol almayı ve omuz omuza olmayı sürdüreceğiz. Sizler, ülke ekonomisine ve kalkınmasına katkılarınızla başarı hikayeleri yazacaksınız. Yerli ve milli teknolojilerin kullanımını önceliklendirmenizi bekliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.