Avrupa’da birçok ülke, kriz anında vatandaşlarını korumaya yönelik yeni planlar geliştiriyor. Metro istasyonlarından belediye binalarının bodrum katlarına kadar farklı yapılar sığınak olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, önümüzdeki beş yıl içinde Rusya’dan bir saldırı gelebileceği ihtimalini göz önünde bulundurduklarını ifade ediyor.  

GÜÇLÜ DİRENÇ VE HAZIRLIK ŞART 

Avrupa genelinde yayımlanan rehberler, yalnızca askeri savunma önlemlerine değil, aynı zamanda bireysel hazırlığa ve toplumsal dirence de odaklanıyor. Vatandaşlardan, kriz durumunda sakin kalmaları ve talimatları dikkatle izlemeleri isteniyor.  

The Guardian'da yer alan bir haberde, Almanya’nın yalnızca 480 bin kişiyi barındırabilecek 600’den az kamu sığınağı bulunduğuna dair resmi tahminlerin ardından, ülkenin sığınak sayısını artırmaya odaklandığı belirtiliyor. Berlin, Federal Nüfus Koruma Ofisi çatısı altında bir coğrafi konum belirleme uygulaması da dahil olmak üzere ulusal bir sığınak planı başlatmış durumda. Ayrıca metro istasyonları, devlet daireleri ve okullar gibi mevcut yapıların bodrum katlarının da sığınak olarak kullanılabileceği değerlendiriliyor.  

Frankfurter Allgemeine gazetesine göre, Alman inşaatçılar, yeni evlere güvenli sığınaklar eklemekle yasal olarak yükümlü olacak. Bunun yanı sıra Alman hanelerinin kendi depolarını veya garajlarını sığınaklara dönüştürmeleri teşvik ediliyor.  

Av-4

İSVEÇ’TE HAYATTA KALMA REHBERİ DAĞITILIYOR

Habere göre İsveç, “Kriz ya da Savaş Gelirse” başlıklı 32 sayfalık bir broşürle vatandaşlarını bilgilendiriyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hazırlanan ilk kapsamlı broşür, dijital güvenlik, su ve gıda depolama gibi konuların yanı sıra elektrik ve su kesintilerine karşı nasıl hazırlıklı olunacağı konusunda da öneriler içeriyor. Ayrıca, kriz durumunda kolektif direncin önemine vurgu yapılıyor.  

Broşürde, “Belirsiz zamanlarda yaşıyoruz. Bölgemizde silahlı çatışmalar yaşanıyor. Terörizm ve siber saldırılar bizi etkilemek için kullanılıyor” ifadelerine yer verildiği belirtiliyor.  

Savas2

NORVEÇ’TE NÜKLEERE KARŞI İYOT TABLETLERİ TAVSİYESİ

Norveç’in sivil savunma müdürlüğü DSB, ülke genelindeki 2,6 milyon haneye kriz durumunda hayatta kalma rehberi dağıttı. Rehberde, “gevrek ekmek, konserve yiyecekler, enerji barları ve bisküvi” gibi bozulmayan gıdaların en az bir haftalık stokunun yapılması tavsiye ediliyor. Ayrıca, nükleer bir kaza durumunda iyot tabletlerinin stoklanması gerektiği belirtiliyor.  

Iyor

FİNLANDİYA: 72 SAATLİK HAYATTA KALMA TESTİ

Finlandiya, “Olaylara ve Krizlere Hazırlık” adlı çevrimiçi bir rehberle vatandaşlarına, kriz durumunda nasıl hareket etmeleri gerektiğini öğretiyor. 72tuntia.fi adlı bir web sitesi aracılığıyla vatandaşlardan, “72 saat boyunca hayatta kalabilir misiniz?” sorusunu yanıtlamaları ve bu doğrultuda kendi becerilerini test etmeleri isteniyor. Rehberde su depolama, enerji verimliliği ve siber güvenlik gibi pratik bilgiler sunuluyor.  

Kaynak: Haber Merkezi