Brüksel'deki Avrupa Parlamentosunda (AP) düzenlenen ve Yeşilay'ın da katıldığı 3 günlük etkinlik, uluslararası düzeyde önemli katılımcıları ağırladı.
Etkinliğe, Avrupa Parlamentosu üyesi ve Avrupa Birliği Komisyonunun sağlıktan sorumlu eski üyesi Vytenis Andriukaitis, Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke'nin Kabine Başkanı Tina Van Havere, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisinde Alkol, Yasa Dışı Uyuşturucular ve Cezaevi Sağlığı Danışmanı Dr. Carina Ferreira-Borges gibi isimler katıldı.
Yeşilay Uluslararası İşbirlikleri Bölümü Müdürü Sedef Erçetin, Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen 3 günlük etkinliğin ardından açıklamalarda bulundu. Erçetin, Yeşilay'ın 2024 yılında alkolün zararlarının önlenmesi konusunda Avrupa'nın en büyük kuruluşlarından biri olan EUROCARE'de "özel danışman" statüsüne atandığını belirterek, "Aktif şekilde bu paydaşımızla birlikte çalışıyoruz" dedi.
EUROCARE tarafından Avrupa Alkolün Zararları Farkındalık Haftası 2024 (AWARH 2024) AP kampanyasına "resmi ortak" olarak davet edilen Yeşilayın stant kurarak farkındalık çalışması yaptığını söyleyen Erçetin, "Etiketleme üzerinden gittik. Avrupa'da 1,2 oranının altındaki ürünlerde etiketleme, kalori değerleri, her türlü içerik bilgisi bulunurken 1,2'nin üzerine geçtiğinde bunun bir zorunluluğu yok. Bizim beklentimiz, tütünde olduğu gibi alkolün zararlarına da değinen etiketlerin olması. İnsanların bunu kullanırlarsa zararlarından, risklerinden haberdar olması." ifadelerini kullandı.
Erçetin, Avrupa'da alkole bağlı hastalıkların yaygınlığına dikkat çekerek, Türkiye'nin bu alandaki politikalarını övdü. Erçetin, "Ülkemiz, bu konularda AB'nin ilerisinde. Daha fazla çalışma yapılabilir ancak biz çok öncesinde bu etiketleme işlemini yapmış durumdayız. DSÖ standartlarıyla birlikte gidiyoruz" dedi. Ayrıca, alkolün güvenli bir sınırı olmadığını vurgulayan Erçetin, "Ne kadar fazla tüketilirse riskleri o kadar fazla" şeklinde konuşarak Türkiye'nin uyguladığı politikanın, birçok ülke tarafından beğenildiğini belirtti.
Bağımlılığı oluşmadan önlemenin en önemli mücadele yöntemi olduğunu belirten Erçetin, Yeşilay danışmanlık merkezlerinde (YEDAM) ücretsiz psikososyal hizmetlerin verildiğini dile getirerek, "Yeşilay olarak hem ülkemizde hem dünyada bağımlılıkların oluşmaması ya da bunlardan kurtulma konusunda hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu sebeple uluslararası faaliyetler sürdürüyoruz. Burada da (Avrupa'da) yaşayan bir Türk toplumumuz var ancak biz ayırt etmeksizin yaklaşıyoruz. Sağlık önlemlerine, etiketleme konularına tütün paketlerindeki gibi önem verilirse bu konuda daha sağlıklı çözümlere ulaşılacağını düşünüyoruz." dedi.