Bankacılık sektöründe nakit sıkıntıları, ATM teknolojisinde değişime yol açtı. Bankalar, para çekme ve yatırma işlemlerini aynı bölmeden yapabilen yeni nesil "geri dönüşümlü ATM"lerle müşterilere daha hızlı ve kesintisiz hizmet sunmayı planlıyor.

GERİ DÖNÜŞÜMLÜ ATM'LER HAYATA GEÇİYOR

Mevcut ATM'lerde para çekme ve yatırma işlemleri için farklı bölmeler bulunması, nakit akışında aksamalara yol açıyordu. Yeni nesil ATM'ler, yatırılan paraların anında sistemde görünmesini ve diğer müşteriler tarafından kullanılabilmesini sağlayarak bu sorunu ortadan kaldıracak. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere yoğun noktalarda bu cihazların devreye alınması için çalışmalar başladı. Bankalar, nakit akışını hızlandırmayı ve müşteri memnuniyetini artırmayı hedefliyor.

Türkiye’deki yüksek enflasyon ve artan para ihtiyacı, bankaların ATM’lerde nakit dolaşımını sağlama kapasitesini zorladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni banknot basma kararını ertelemesiyle birlikte, bankalar çözümü teknolojiye yönelmekte buldu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR NAKİT AKIŞI

Yeni nesil ATM'ler, yatırılan paraların diğer müşteriler tarafından kullanılabilmesini sağlayarak nakit akışını daha sürdürülebilir hale getirecek. Bu yenilik, müşterilerin ATM'lerden eli boş dönmesini engellemeyi hedefliyor.

Türkiye genelindeki 53 bin 566 ATM, toplamda 122 milyar TL kapasiteye sahip. Ancak artan nakit ihtiyacı ve 200 TL'lik banknotların ödeme gücündeki düşüş, mevcut sistemlerin sık sık dolum gerektirmesine yol açıyor. Yeni cihazlar, hem bu sorunları azaltmayı hem de bankacılık hizmetlerini hızlandırmayı amaçlıyor.

500 VE 1.000 TL'LİK BANKNOTLAR 

Ekonomistlerin yüksek enflasyona bağlı nakit krizine çözüm olarak sıkça dile getirdiği 500 TL ve 1.000 TL’lik banknotlar için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) henüz bir adım atmadı.

Bankalar, yeni nesil ATM’lerle sadece nakit akışını iyileştirmekle kalmayıp operasyonel maliyetlerini de düşürmeyi hedefliyor. Enflasyonla birlikte artan nakit ihtiyacına cevap vermek için personel sayısını artıran bankalar, bu dönüşümle uzun vadede daha az çalışanla hizmet sunmayı planlıyor.

Yeni nesil ATM’lerin 81 ile yayılması planlanıyor. Bankaların hedefi, nakit sıkıntısını çözmek ve ATM’lerden müşterilerin boş dönmesini engellemek. Yapılacak bu değişiklik, bankacılık sektöründe modernizasyon sürecinin de hızlandığını gösteriyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ