Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, tabanca ve namlulu silah olmak üzere, toplam yaklaşık 3 milyon ruhsatlı ateşli silah var. Ruhsatsız ateşli silahlar ise 3 katı, yani 9 milyon civarında.
Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, tabanca ve namlulu silah olmak üzere, toplam yaklaşık 3 milyon ruhsatlı ateşli silah var. Ruhsatsız ateşli silahlar ise 3 katı, yani 9 milyon civarında.
Amerika'da ise nüfustan daha çok ateşli silah olduğu ve deli gibi bireysel silahlanma söz konusu olduğu bilinmektedir.
Yapılan araştırmalar ve istatistiklere göre, son 20-30 yılda, Ülkemizde ateşli silahlarla yapılan yaralama ve öldürme suçlarında %400-600 arasında artışlar olmuştur. İşlenen yaralama ve cinayet suçlarında ateşli silahların oranı oldukça yüksektir. Ülkemizde adam öldürme suçlarında ateşli silahların oranı % 70, kesici ve delici aletlerin oranı ise % 30'dur. Yani Türkiye'de ateşli silahlarla işlenen yaralama ve cinayet suçları her geçen gün ve yıl artış eğilimi göstermektedir.
Hırsızlık ve gasp suç ve olaylarında da ateşli silah kullanma oranı oldukça yüksektir.
Anayasanın ilgili amir hükümlerinde, tüm vatandaşların can ve mal güvenliğini, maddi ve manevi bütünlüğünü, ruh ve beden sağlığını, namusunu korumak; suç işlenmesini önlemek ve diğer kişilerin hak ve özgürlüklerini korumak Devletin en temel görev ve yükümlülükleri olarak belirtilmektedir.
Türkiye'de hırsızlık, gasp, yaralama ve cinayet suçlarını büyük oranda önlemenin yolu, ateşli silahları Ulusal ve genel çapta yasaklamaktan, bireysel silahlanmayı önlemekten, silah taşıma ve bulundurma suçlarına da çok ciddi ve ağır cezalar getirilmesinden (adam öldürmeye teşebbüs suçuna verilen cezalar gibi) geçmektedir. Ülkemizde hırsızlık, gasp, yaralama ve cinayet vb. suçların azaltılması ve önüne geçilmesi, ateşli silahların yasaklanmasına bağlıdır.
Ba bağlamda, Türkiye'de hayatların kararmaması, canların toprağa düşmemesi, ocakların sönmemesi, suç işlenmesinin önlenmesi, insan haklarının korunması, kamu düzeni ve kamu otoritesinin etkinliğinin arttırılması amacıyla; ilgili yasalarda ve mevzuatta yapılacak düzenlemeler ile asker, polis, mit personeli, bekçi, korucu, özel güvenlik görevlisi, infaz koruma memuru (gardiyan), zabıta, orman muhafaza memuru (ormancı), belediye mücavir alanı veya şehir mücavir alanı dışında kalan mahalle ve köy muhtarı ile çobanlar haricinde herkese ve her kişiye yönelik olmak üzere ateşli silahların bulundurulması ve taşınması MUTLAK SURETTE yasaklanmalı, ciddi ve ağır hapis cezası yaptırımına tabi kılınmalıdır.
Gelinen noktada Ülkemizde, ateşli silahların yasaklanması Devletin otoritesi, Milletin yaşamının kolaylaştırılması, insan haklarının korunması bağlamında kaçınılmaz ve mutlak bir zorunluluk ve mecburiyet haline gelmiştir.
Saygı ve selamlarımla…