Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA'ya göre, Cuma günü Riyad'da Körfez ülkeleri, Mısır ve Ürdün'ün katılımıyla gerçekleşen gayri resmi bir toplantıda Arap liderler, "Filistin davası"na verilen ortak destek ve Gazze'deki gelişmeleri ele aldı.
Arap ülkeleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın savaşla harap olan Gazze'yi uluslararası bir sahil beldesine dönüştürme planına ve Gazze'den yeniden yerleştirilecek Filistinlileri Mısır ve Ürdün'e kabul etme çağrısına alternatif bir çözüm geliştirmek için harekete geçiyor.
Her iki ülke de ulusal güvenlik endişelerini gerekçe göstererek teklifi reddediyor ancak Arap ülkelerinin alternatif bir plan üzerinde ciddi bir ilerleme kaydettiğine dair bir işaret yok.
SPA, liderlerin Trump'ın teklifini görüştüklerini belirtmedi.
TOPLANTI HAKKINDA DETAYLI BİLGİLER
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın çağrısıyla düzenlenen toplantıya, Ürdün Kralı Abdullah ve Veliaht Prens Hüseyin, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ve ulusal güvenlik danışmanı, Kuveyt Emiri Şeyh Meşal el-Ahmed el-Sabah ve Bahreyn Veliaht Prensi Salman bin Hamad Al Halife katıldı.
Bu bilgiler, toplantıya ilişkin açıklamayla birlikte yayınlanan fotoğrafta görüldü.
Görüşmelere aşina olan kaynakların Reuters'a verdiği bilgiye göre, toplantıda Mısır'ın önerdiği ve zengin Körfez ile Arap ülkelerinden üç yıl boyunca 20 milyar dolara kadar finansman içerebilecek bir plan ele alındı, ancak bu konuda resmi bir teyit bulunmuyor.
SPA'ya göre, liderler Mısır'ın 4 Mart'ta Arap Birliği'nin acil toplantısına ev sahipliği yapmasını memnuniyetle karşıladı.
ABD'nin önemli müttefikleri Suudi Arabistan ve İsrail ile ilişkileri normalleştiren az sayıdaki Arap ülkesinden biri olan BAE, Gazze'deki Filistinlilerin yerinden edilmesini kesin bir dille reddetti ve barış sürecinin, İsrail ile birlikte var olan bir Filistin devleti öngörmesi gerektiğini belirtti.
1948 NAKBA FELAKETİ
Filistinliler ve bölgedeki diğer kesimler, Trump'ın planının bölgeyi istikrarsızlaştıracağından ve İsrail'in kuruluşuyla sonuçlanan 1948 savaşındaki "Nakba" (Felaket) olayının tekrarlanacağından endişe ediyor.
Filistinliler için acı dolu bir dönüm noktası olan bu olayda, yaklaşık 800.000 Filistinli evlerinden ve köylerinden kaçtı veya zorla çıkarıldı. Birçoğu; Ürdün, Lübnan ve Suriye'deki mülteci kamplarına, ayrıca Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e sürüldü. Onların torunları, 75 yılı aşkın bir süre sonra hâlâ bu kamplarda zor şartlar altında yaşamaya devam ediyor.