DÜNYA

Almanya'da kriz! Koalisyon hükümeti düştü

Almanya'da koalisyon hükümeti düştü: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Maliye Bakanı Christian Lindner'i görevden aldı. Scholz ayrıca 15 Ocak'ta Federal Meclis'te güven oylamasına gidileceğini duyurdu.

Abone Ol

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve liberal Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan üçlü koalisyon hükümeti düştü.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Maliye Bakanı Christian Lindner'i görevden aldı. Alman basınında yer alan haberlerde, Lindner'in bütçe çıkmazına bir çözüm olarak erken seçim önerdiğini ve Scholz'un bu öneriyi reddettiği bildirilmişti. Lindner'in Scholz'a 2025 yılı başlarında yeni seçimlerin yapılmasını önerdiği söyleniyor.

Şansölye Scholz, hükümeti için 15 Ocak 2025'te güven oyu verileceğini bildirdi. Bu hamle ile 2025 sonbaharında yapılması planlanan Almanya parlamento seçimleri 2025 Mart ayında gerçekleşebilir.

Lindner'in görevden alınmasıyla FDP'nin koalisyondan çekilip çekilmeyeceği henüz belirsizliğini koruyor.

Gün içerisinde Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki henüz resmiyet kazanmamış zaferini kutlayan Scholz, iki ülke arasındaki ilişkilere, refaha ve güvenliğe vurgu yapmıştı.

KOALİSYONUN DAĞILMASI SONUCU 4 SENARYO ÖN PLANA ÇIKIYOR

Koalisyonda yer alan bir tarafın ayrılması durumunda, Başbakan Scholz, 4 yıllığına seçildiği için mecliste başka çoğunluk oluşturabilir. Bu durumda Scholz, hükümetten ayrılan tarafın bakanlarının görevine son verir ve bunların yerine yeni bakanlar atar. Ancak bu senaryo gerçekçi bulunmuyor.

Çünkü kamuoyu yoklamalarında, yüzde 32-34 bandında bulunan ve erken seçime gidilmesini talep eden ana muhalefetteki Hristiyan Birlik partilerinin (CDU-CSU) buna yanaşmayacağı ifade ediliyor.

Bir başka senaryoya göre, Başbakan Scholz azınlık hükümeti kurabilir. Bunun gerçekleşmesi durumunda, Scholz hükümetinin her bir yasa için mecliste çoğunluk bulması gerekecek.

Bunun için de muhalefetin desteğine ihtiyaç duyacak ve muhtemelen yasaların çıkması zorlaşacak.

Bir başka seçenek de milletvekillerinin başbakana karşı bir güven oylamasına gitmesi.

Mevcut başbakan güven oylamasını kaybeder ve milletvekillerinin gösterdiği bir başbakan adayı meclisten çoğunluğu alırsa, yeni başbakan olarak görev yapabilir.