Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye ziyarette bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Almanya ile siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerimiz çok güçlü." dedi.
"Gazze'de ateşkes muhafaza edilmeli." diyen Erdoğan, "İki devletli çözümü destekliyoruz. Almanya'nın da çabalarımızı destekleyeceğini umuyorum." ifadelerini kullandı.
Loading...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:
Geçen sene Nisan ayında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Sayın Steinmeier'i yeniden ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Malumunuz geçtiğimiz yıl Türkiye-Almanya arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yıl dönemiydi. Son dönemde gerçekleşen üst düzeyli ziyaretler ve uluslararası platformlardaki görüşmelerimiz iki ülke arasındaki yakın diyaloğun en açık tezahürüdür. Güçlü siyasi, ekonomik, beşeri ve kültürel bağlarımız bizlere ilişkilerimizi daha da geliştirme fırsatı veriyor.
Görüşmelerimizde ikili işbirliğimizin derinleştirilmesine yönelik atabileceğimiz adımların yanı sıra bölgesel gelişmeleri de ele aldık. Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz oldukça güçlü. Ticaret hacmimizi artırmaya ve karşılıklı yatırımları teşvik etmeye devam ediyoruz. Terörle mücadele, düzensiz göç, vize meselesi, savunma sanayi ve Almanya'daki Türk toplumunu ilgilendiren konular da gündemimizde. Bu vesileyle Almanya'da 23 Şubat'ta gerçekleştirilecek seçimlerin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Türk toplumunun güvenliği, refahı ve esenliği Almanya'yla gündemimizin en üst sıralarında yer alıyor. Avrupa genelinde yabancı karşılıklı ırkçılık ve İslam düşmanlığı içeren eylem ve söylemlerin arttığını müşahede ediyoruz. Bu durum Türk toplumunu da endişelendirmektedir.
“ATEŞKESİN MUHAFAZASI İÇİN HERKESE BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR”
Tüm bu hususlarda Alman dostlarımızla birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Terör örgütleriyle mücadele konusuna da özellikle değindik. Gümrük Birliği ve vize serbestisi başta olmak üzere atılması gereken adımlar üzerinde durduk. Bugünkü istişarelerimiz mücavir coğrafyalarımızda barış ve istikrara yönelik ortak gayretlerimiz bakımından önem taşıyor. Suriye'deki gelişmeler, Gazze'deki son durum ve Ukrayna'daki savaş gibi bölgesel konular bağlamında Almanya ile iş birliğini sürdüreceğiz. Kalıcı barışın ve refahın hüküm sürdüğü bir Suriye hepimizin amacıdır. Bu minvalde Türkiye'nin Suriye'nin yeniden imarına yönelik çabalarına Almanya'nın da gerekli desteği sağlayacağına inanıyorum. Gazze'de ilan edilen ateşkesin muhafazası için herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Uluslararası toplum olarak iki devletli çözüm için gayretlerimizi sürdürmeliyiz. Ukrayna'daki savaşın adil bir barışla sona ermesi gerektiğini uzun bir süredir savunuyoruz."
"FİLİSTİNLİLERE SÜRGÜN KABUL EDİLEMEZ"
"Ortadoğu'da çok hareketli bir dönem yaşanıyor. Gazze'de ateşkes kararlaştırıldı ve rehinelerin serbest bırakılmasında ilerlemeler kaydedildi. Bütün bunlara Almanya ve Türkiye olarak farklı pencerelerden bakıyoruz ama ortak bir çıkarımız var. Bu da bölgeye kalıcı barışın gelmesi. Gerginlikler karşısında fırsatları değerlendirmede mecburuz.
Almanya seçime giriyor. Siyasi bir dönüşüm yaşayacak. Biz de Ortadoğu'daki değişimden etkileniyoruz. Almanya'da geçiş sürecinde ve güvenilir partner olmaya devam ediyor.
Suriye konusunu ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Sayın Cumhurbaşkanı, Şara ile yaptığı görüşmeye dair bilgi verdi. Suriye'nin istikrarlı olması için tüm etnik grupların sürece katılması gerekir.
İsrail ve Filistin konusuna da değindik. Ateşkesin ilk adım olduğu konusunda hemfikiriz. Kalan rehinelerin serbest bırakılması için ve insani felaketin sona ermesi için ilk adım. Filistinlileri Gazze Şeridi'nden göç ettirmek veya sürgüne göndermek şeklindeki öneriler endişeye ve korkuya neden oluyor. Böyle öneriler uluslararası hukuk açısından da kabul edilemez. Biz de Almanya olarak iki devletli çözümü savunuyoruz."