İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu için gözler Ak Parti'de. Adı geçen adaylar hakkında yazıldı çizildi. Hatta parti içinde, tam olarak yönetimde değil ama bir kavgaya tutuşulduğu yorumları yapıldı.
Gördüğüm kadarıyla bir kavga yok ancak hazırlık yapanlar var.Hazırlık yapanlar arasında gücü, istedikleri takdirde aday olmaya yetebilecek isimler ile bundan emin olunmayan isimler var. Elbette çalışan kazanacak ancak siyasetin dinamikleri hem seçmen hem parti içi aday tayin mekanizmaları açısından biraz farklı.
Son genel seçim ardından ekonomik resim ve zamlar yerel seçimleri iktidar partisi aleyhinde zorlayabilir. İstanbul'un bir önceki yerel seçimdeki kaybı Ak Parti için hala travmatik. Ekrem İmamoğlu bu kez bir partinin adayı mı olacak yoksa yine ittifak adayı olarak mı sahneye çıkacak?
***
Aday için Ak Parti cephesinde, -buna Ak Parti medyasını da katıyorum-herkes 'Kadir Topbaş gibi bir aday' bulunması gerektiğini vurguluyor. Bu konuda uzlaşma var.
Adı geçen mevcut isimler içerisinde kim daha çok "Kadir Topbaş gibi" olabilir?
Resme girme ihtimali olan ve kamuoyunu etkileme gücünü de elinde bulunduran isimler de ortamı yönlendirmek için çabalayacaktır. Sosyal medya ve halkla ilişkiler desteği bir bütçe meselesi.
Anket şirketleri son seçimde yanıldı. Anketler yerel seçimleri manipüle etmek için kullanılmak istense de bunun çok etkisi olmadığını gördük.
***
Ak Parti içi dinamiklerde etkili olabilecek üç büyük grup olduğunu söylemek mümkün.
Biri Turkuvaz. Kitleye ulaşma gücü elinde ve başında serhat Albayrak var. Serhat Bey bildiğiniz gibi damat Berat Albayrak'ın ağabeyi. Bu gruba ait kanallar Ak Parti tabanı tarafından takip ediliyor ve grup erişimi güçlü ATV , A Haber gibi kanallara sahip.
Toplumun diğer yüzde ellisi bu kanalları propaganda kanalı olarak niteledi ancak kitle için haber kaynağı olma durumu değişmiyor. Anadoluda da büyük şehirlerde de izleniyor kanallar. TİAK ölçümlerini veri kabul edersek bu kanallar açık ara önde.
***
İkinci grup Yeşildağların sahibi olduğu Akşam-Star grubu. Bu grup 24 ve 360 kanallarını, Alem dergisi gibi yayın organlarını da bünyesinde barındırmakta. Üçüncü grup ise Hürriyet, Milliyet, CNN Türk ve Kanal D'nin yer aldığı Demirören Medya.
Bu grupların patronajının bir miktar belirleyici gücü olsada güçlü adaylar arasında dengeyi yakalamak durumundalar.
Yakın zamanda buralarda adaylığı ihtimal dahilinde olan isimleri görebiliriz.
Bu yayın gruplarının desteği kadar adayların bu gruplardan beklentisi de işin bir diğer yönü.
Hepsi bu desteğe talip olacaktır.
***
Gelelim isimlere. Murat Kurum adı geçenler arasında ilk sırada. 2018'den beri Çevre ve Şehircilik Bakanı. İnşaat mühendisi ve TOKİ kökenli. Deprem sonrası bölgede inşaa edilecek konutların hızlıca başlaması ve bitirilmesi için deprem bölgesinde uzunca vakit geçirdi ve koordinasyona katkı sağlamaya çalıştı. Liderlikten ziyade çalışma odaklı. Yeni dönemde istanbul'un kentsel dönüşümünü başarılı koordine edebileceği beklentisi ile seçimi kazanabileceği düşünülmekte... Türkiyede yapılaşma sorunlarına hakim. Olası İstanbul depremi öncesi İstanbullular bu detayları dikkate alır mı popular bir liderlik mi arar bunu bilmek zor. Kurum Ankara doğumlu.
***
Bir diğer isim İsmet Yıldırım... Yıldırım Ümraniye Belediye Başkanı olarak görev yapıyor. O da inşaat mühendisi. Kiptaş'ta 20 yıl geçirdi. İBB başkanı İmamoğlu'nun dava nedeniyle görevden alınması durumunda Yıldırım'ın göreve getirileceği iddia edilmişti. Yıldırım Ak Parti seçmeninin itibar edeceği bir isim. Yani Ak Parti için karizmatik...
Ayrıca aday olmak isterse olacağı, genel artıları haricinde Cumhurbaşkanı ile olan geçmişi açısından da tercih edilebileceği biliniyor. Yani bu konuda da konsensüs var.
İBB'yi iyi tanıyor. İyi bir Topbaş olabileceği iddia ediliyor.
Yıldırım'ın ortak açılışta İBB Belediye başkanınına teşekkürü ve genel olarak üslubu her kesimden oy alabileceği iyimserliğini taşımakla; Yıldırım aslında Ak Parti genel siyasetinde de önemli bir figür olma potansiyelini fazlasıyla taşıyor.
Mülakatlarda, itici olmadan diyaloğu istediği yere çekme kapasitesine sahip, samimi. Rizeli ancak İstanbul doğumlu. Dedeleri Bayburt'tan İstanbula göçmüş. Babası da müteahhit.
***
3. isim Süleyman Soylu. Soylu'nun Berat Albayrak ile veliahtlık kavgasına tutuştuğu iddia edilmişti. Şu an iki ismin de bir görevi yok. Berat Albayrak'ın hala medya gücü var ama Soylu'nun da sosyal medyayı hareketlendirme gücü biliniyor. 15 Temmuz sonrası kritik bir dönemde 2016- 2023 arası İçişleri Bakanlığı görevini üstlendiği için bir ağırlığı var. ABD karşıtı söylemleri ile öne çıktı. Sedat Peker İle olan tartışmaların bu konuya etkisi de denklemde bir yer tutabilir.
***
4. isim insanlarla diyaloğu Kadir Topbaş'a benzetilen ve Beyoğlu belediye başkanlığı görevini yapmış olan, kültür sanat camiasının da iyi tanıdığı bir isim olan Ahmet Misbah Demircan. Demircan'ın şu an bir görevi yok.
Bu arada büyük medya grupları dışında sosyal medyanın gençlere ulaşma kapasitesi, daha tarafsız bir mecra olduğuna dair inanç gibi nedenlerle, aday adaylarının dijital mecralarda da görünmesi bekleniyor.