Gündem

Adli ve İdari yargı sınavları yapıldı! Mülakat süreci yine gündem oldu!

Adalet Bakanlığı Sınavları 2024 (Adli Yargı, Adli Yargı-Avukat, İdari Yargı) sınavları 21-22 Aralık tarihlerinde gerçekleşti. Sınavların gerçekleşmesinin ardından bazı sosyal medya hesaplarında geçmiş yıllarda yaşandığı iddia edilen mülakatta elenmelerle ilgili çeşitli iletiler paylaşıldı. Bu iletiler sosyal medyada gündem olurken Adalet Bakanlığı tarafından yargı düzenlemeleri çerçevesinde alınan kararlar sosyal medya kullanıcıları tarafından hatırlatıldı.

Loading...

Abone Ol

ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre, Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hakim ve Savcı Yardımcılığı Yazılı Yarışma Sınavı (2024-Adli Yargı) 21 Aralık’ta gerçekleştirildi. Adalet Bakanlığı Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Yardımcılığı Yazılı Yarışma Sınavı (2024-Adli Yargı-Avukat), İdari Yargı Hakim Yardımcılığı Yazılı Yarışma Sınavı (2024-İdari Yargı) ise 22 Aralık Pazar günü gerçekleşti. 

Adalet Bakanlığı Sınavlarının sonuçları ise, 22 Ocak 2025 tarihinde erişime açılacağı duyuruldu. Bı sınavdan 70 puan ve yukarısı alanlar ise mülakata katılma hakkı elde edecek.

İşte bu noktada daha önceki dönemlerde yüksek puan alarak başarı sıralamasında ilk sıralarında adı geçen kişilerin mülakatta yeterli puanı alamaması sonucunda elenmeleri sosyal medyada gündeme geldi. Bakanlık tarafından gerçekleştirilen bu mülakatlarla ilgili olarak CHP'de bazı açıklamalar yapılmıştı. 

CHP'DEN MÜLAKATLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

CHP Gaziantep Milletvekili Öztürkmen, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sınavları kazanan adayların mülakatta elendiğini savunarak elindeki belgeler ile bir basın açıklaması yapmış bu ve şunları kaydetmişti “Gece gündüz ders çalışmışlar, siz bunları bizden değildir diye eliyorsunuz."
Öztürkmen bu açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs seçim süreci öncesi “Kamuda mülakatı kaldıracağız” sözlerini de anımsatmıştı. 

EMRE PİŞİREN 3 YIL ART ARDA ELENDİ

İdari Yargı Hâkim Adaylığı Yazılı Sınavı’nda bir kez Türkiye 8.’si, iki kez de Türkiye 1.’si olan ve 98,5 puanla Türkiye rekoru kıran Emre Pişiren’in 3 yıl üst üste mülakatta elendiği de ortaya çıkmıştı. 

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, “Bir acayip Türkiye hikâyesi” başlığıyla kaleme aldığı köşe yazısında bu olayın ayrıntılarını şu cümlerle paylaşmıştı: 

Emre Pişiren’in Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden 2018’de mezun olduğunu belirten Terkoğlu, şunları aktardı:

“2021 yılında yapılan İdari Yargı Hâkim Adaylığı Yazılı Sınavı’nda Türkiye 8.’si olmuş. Ancak mülakatta elenmiş. Vazgeçmemiş. 2022’de sınava tekrar girmiş. Bu kez Türkiye 1.’si olmuş. Mülakatta yine elenmiş. Yine vazgeçmemiş. 2023’te sınava tekrar girmiş. Bu kez 98.5 puan ile rekor kırarak yine Türkiye 1.’si olmuş. Geçen 29 Haziran’da ilan edilen mülakatta yine elenmiş. Artık yeter” diyerek hakkını mahkemelerde aramaya karar vermiş."

ADALET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Adalet Bakanlığı tarafından 21-22 Aralık'ta gerçekleştirilen  2024-Adli Yargı ve İdari Yargı sınavları sonrası yüksek puan alan adayların mülakatlarda elenecekleri konusu sosyal medyada tekrar gündem oldu. Bazı sosyal medya kullancıları daha önce açıklanan sınav sonuçları ve mülakatta elenenlerin sınav sonuçlarını paylaşarak eleştirel yorumlarda bulundu. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise bu iddialarla ilgili olarak katıldığı bir televizyon programında, "Öncelik referans değil liyakatir" sözleri ile cevap vermiş mülakatlardaki adalete dikkat çekmişti. Bakan Tunç Adalet Bakanlığının görevde yükselme sınavında "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaç çocuğu vardır?" ve "Hz. Muhammed'in çocuklarının isimleri nelerdir?" sorularının sorulduğu iddialarının gerçek dışı olduğunu kaydetmişti. Tunç bu açıklamasında şunları söylemişti: 

"Adalet Bakanlığımızın görevde yükselme sınavında 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaç çocuğu vardır? Hz. Muhammed'in çocuklarının isimleri nelerdir?' sorularının sorulduğu iddiaları tamamen gerçek dışı ve büyük bir yalandır. Mülakatlarda bu yönde sorular kesinlikle sorulmamıştır. Bu iftirayı dillendirmek, siyaset malzemesi yapmak hiç kimseye yakışmaz. Yalan ve algılar üzerinden gündem oluşturmak ve dezenformasyondan medet ummak ahlaki değildir, siyasi etikle de bağdaşmaz.""Adalet Bakanlığımızın görevde yükselme sınavında 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaç çocuğu vardır? Hz. Muhammed'in çocuklarının isimleri nelerdir?' sorularının sorulduğu iddiaları tamamen gerçek dışı ve büyük bir yalandır. Mülakatlarda bu yönde sorular kesinlikle sorulmamıştır. Bu iftirayı dillendirmek, siyaset malzemesi yapmak hiç kimseye yakışmaz. Yalan ve algılar üzerinden gündem oluşturmak ve dezenformasyondan medet ummak ahlaki değildir, siyasi etikle de bağdaşmaz."

YARGI PAKETİ DEVREDE

Bununla birlikte Adalet Bakanlığı yargıda reform paketlerini devreye sokmuş ve oluşulabilecek adaletsizliklerin önüne geçmeyi hedeflemişti. Bakanlığın ilk yargı paketleri içinde bu sürece yer verilmiş ve ilgili madde yürürlüğe girmişti. İlgili maddede şu ifadelere yer verilmiştir: 

"Birinci yargı paketi kapsamında, hakim ve savcıların atama, nakil ile terfi sisteminin nesnel ve liyakate dayalı ölçütlerle geliştirilmesi amacıyla hakim-savcı mülakat sınavının geniş temsile dayalı bir heyet tarafından yapılması hayata geçirildi. Yeni mülakat kurulu, Adalet Bakanının görevlendireceği bakan yardımcısı başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanı, Ceza İşleri, Hukuk İşleri ve Personel Genel Müdürleri ile Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreteri ve Türkiye Adalet Akademisi Danışma Kurulundan seçilen bir kişi olmak üzere toplam 7 üyeden oluştu."