Ulus ilçesinde yapılan törende doğalgazın hatta verilmesi ile ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın Valisi Nurtaç Arslan, AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, ile çok sayıda protokol ve davetli katılım sağladı. İşte haberin detayları...
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamalarda bulundu:
Bartın'ın Ulus ilçesinde, doğalgazın ilk ateşi Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yakıldı. Törene katılan Bakan Tunç, Karadeniz'den çıkarılan doğalgazın nasıl karaya ulaştığına dair detaylar vererek, bölgedeki doğalgaz yatırımlarının önemine dikkat çekti.
"4 Bin Metre Derinlikte Sondajlarla Doğalgaza Ulaşıldı"
Ulus ilçesinde düzenlenen doğalgaz hat açılışı töreninde konuşan Bakan Tunç, Karadeniz'in ortasında yapılan derin sondajlarla doğalgazın nasıl çıkarıldığını anlattı. "Deniz seviyesinden 4 bin metre aşağıya sondaj yapılarak bu doğalgaza ulaşıldı ve 170 kilometre uzunluğunda boru hattıyla karaya getirildi" diyerek, bu büyük yatırımın önemine vurgu yaptı.
Amasra, Kumluca ve Hasankadı'ya Doğalgaz Müjdesi
Bakan Tunç, Ulus'tan sonra Amasra, Kumluca ve Hasankadı beldelerine de doğalgaz getirileceğini duyurdu. Amasra'nın, Ulus'tan önce doğalgazla buluşturulacağını belirterek, bu yatırımların bölgenin enerji altyapısını güçlendireceğini ifade etti. Ayrıca Abdipaşya'ya da doğalgazın geleceğini müjdeledi.
Enerji Yatırımlarında Büyük Mesafe Kat Edildi
Bakan Tunç, İstanbul'da doğalgazın yaygınlaştırılmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminde başladığını hatırlatarak, "22 yıl önce sadece 5 ilde doğalgaz vardı. Bugün 81 ilimizde doğalgaz bulunuyor" dedi. Türkiye'nin doğalgaz arzında Avrupa'nın 4. büyük ülkesi haline geldiğini belirtti.
Bartın'da Doğalgazın Yaygınlaşması
Bartın'da 2012 yılında doğalgazın kullanıma sunulduğunu hatırlatan Bakan Tunç, şu anda 893 yerleşim yerinde ve 222 organize sanayi bölgesinde doğalgaz bulunduğunu belirtti. Bu büyük yatırımların, Türkiye'nin milli enerji hamlesinin bir parçası olarak önemli bir mesafe kat ettiğini söyledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Karadeniz'deki doğalgaz keşfiyle ilgili muhalefetin eleştirilerine sert bir yanıt verdi. Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Filyos'taki doğalgaz müjdesini verdiğinde yapılan eleştirilere değinerek, bu eleştirilerin gerçeklerle çeliştiğini vurguladı.
"Her İyi İşe Karşı Çıktılar"
Bakan Tunç, muhalefetin her başarılı projeye karşı çıktığını belirterek, "Cumhurbaşkanımızın doğalgaz müjdesi verdiği zaman, muhalefet 'bunlar seçim vaadi, orada gaz yok' demişti. Ama işte bugün ortada bir icraat var, doğalgaz Filyos'tan millete ulaştırıldı. Güneş balçıkla sıvanmaz, gerçekler ortada" dedi. Ayrıca, bu yatırımları siyasi rant peşinde koşmakla suçlayan Tunç, muhalefetin geçmişteki yanlışlarını kabullenmeyeceğini belirtti.
Denizin 4 Bin Metre Altında Gerçekleşen Zorlu Çalışmalar
Bakan Tunç, doğalgazın deniz seviyesinden 4 bin metre derinlikten çıkarılmasının zorlu sürecini anlattı. 7 aylık bir çalışmanın ardından, deniz altına 170 kilometre boru döşendiğini belirten Tunç, "Denizin altındaki bu borular robot makinelerle yerleştirildi. İş makineleri, denizin derinliklerine salındı ve robotlarla boru döşendi. Karada yapılanın aksine, deniz altındaki bu işlem çok daha karmaşık ve zorlu bir süreçti" dedi.
Sakarya Gaz Sahası'nda Yüksek Üretim Kapasitesi
Bakan Tunç, Sakarya Gaz Sahası'nın günlük 7 milyon metreküp doğalgaz üretmeye başladığını ve bu üretimin Türkiye'nin yerli enerji kaynaklarına yaptığı büyük katkıyı vurguladı. "Şu anda Türkiye, yurt içi ve yurt dışı üretimle toplam 20 milyon metreküp doğalgaz üretimi gerçekleştiriyor. Bu, 8.6 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak kapasitede" şeklinde konuştu.
Milli Enerji Hamlesi ve Yatırımların Önemi
Bakan Tunç, Türkiye'nin yerli ve milli enerji üretimi konusundaki ilerlemesini bir başarı olarak değerlendirdi ve bu yatırımların, halkın refahını artırmayı hedeflediğini belirtti. "Yerli üretimle ekonomimize büyük katkı sağlıyoruz. Bu hizmetler, milletimizin parasını doğrudan millete aktarmakla sağlanabiliyor" dedi.
Bakan Tunç: "Karadeniz'deki Doğalgazı Yerli ve Milli İmkânlarla Keşfettik"
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Karadeniz’deki doğalgaz keşfiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yerli ve milli imkânlarla yapılan çalışmaların sonucunda doğalgaz bulunduğunu vurgulayan Tunç, geçmişte yabancı şirketlerin bu alanda yaptığı çalışmaların sonuçsuz kaldığını belirtti.
"Yabancı Şirketler Yok Dedi, Biz Bulduk"
Bakan Tunç, Karadeniz’de daha önce yabancı şirketler tarafından sondaj çalışmaları yapıldığını ancak bu şirketlerin doğalgaz olmadığı yönünde raporlar sunduğunu söyledi. "Daha önce ihaleler yapıldı, yabancı gemiler geldi, burada doğalgaz yok dediler. Paramızı aldılar ve gittiler. Ne zaman ki yerli ve milli sismik arama gemilerimizi aldık ve kendi imkânlarımızla araştırma yaptık, işte o zaman doğalgazı bulduk" dedi.
Fatih, Kanuni, Yavuz ve Abdülhamit Han sondaj gemilerinin bu süreçte büyük rol oynadığını belirten Tunç, sismik araştırmalarda Barbaros Hayrettin ve Oruç Reis gemilerinin önemli keşifler yaptığını ifade etti. "Bu çalışmalar sadece Karadeniz ile sınırlı değil, Akdeniz’de de yeni keşifler yapılacak. Araştırma gemilerimiz dünyanın her yerine giderek enerji kaynakları aramaya devam edecek" dedi.
"Türkiye Enerji Açığını Kapatıyor"
Türkiye’nin enerji alanında doğalgazın yanı sıra petrol, taşkömürü ve nükleer enerji gibi farklı kaynaklara yöneldiğini belirten Bakan Tunç, bu çalışmaların ülkenin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını ifade etti.
"Gabar’da petrol arama çalışmaları hız kazandı. Teröristlerden temizlenen bölgelerde petrol bulunması kolaylaştı. Bugün Gabar’da günlük 61 bin varil petrol çıkarılıyor. Yeni keşifler yapıldıkça bu rakam artacak" dedi.
Tunç, enerji alanında atılan adımlardan birinin de nükleer enerji olduğunu belirterek, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde dört reaktörden biri faaliyete geçti. İnşaatında 30 bin kişi çalışıyor. Nükleer enerji sayesinde ülkemizin enerji açığını kapatarak dışa bağımlılığı azaltacağız" şeklinde konuştu.
"Ekonomik Kalkınma ve Güçlü Demokrasi İçin Çalışıyoruz"
Enerji alanındaki yatırımların yanı sıra hukuk güvenliği ve demokratik standartların yükseltilmesine de büyük önem verdiklerini vurgulayan Bakan Tunç, "Vesayetçi anlayışı tarihe gömdük. Hukuk devleti olma yolunda ilerlemeye devam ediyoruz. Ülkemizin ekonomik kalkınmasını sağlarken, vatandaşlarımızın alım gücünü artıracak politikalar uyguluyoruz" dedi.
Pandemi, deprem, bölgesel krizler ve terörle mücadelenin ekonomik etkilerine değinen Tunç, enflasyonla mücadele konusunda da kararlı olduklarını ifade etti. "Ekonomi yönetimimiz, enflasyonu tekrar tek haneye düşürmek için çalışıyor. Memurumuzun, emeklimizin, işçimizin alım gücünü artıracağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın" diyerek sözlerini tamamladı.