Üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar
birçok yenilik getiren düzenlemeye göre, peynir artık ambalajsız
satılamayacak. Sektör, üniversiteler ve STK’ların görüşleri
alınarak uzun süren çalışmalar sonucu Türk Gıda Kodeksi’ne uygun
hazırlanan tebliğ, peynirlerin ambalaja girmesiyle ilgili düzen
getiriyor.
Buna göre, doğrudan satış için üretilen peynirler ambalajlı şekilde
ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek.
Peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas eden Madde ve
Malzemeler Yönetmeliği’ne ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine
uygun malzemelerle ambalajlanacak. Buna göre, açıkta veya gıda
ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular
kullanılamayacak.
AROMA YASAK, TUZ AZALIYOR
Peynir Tebliği ile yılbaşından itibaren zorunlu olacak diğer bazı
düzenlemeler ise şöyle:
Peynirlerin muhafaza, taşınma ve piyasaya arz süreçlerinde 10
santigrat derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Özellikle
pazarlarda ve fuarlarda peynirler, ambalajlarda ve 10 santigrat
derecenin altında şartlarda sergilenip satılabilecek.
Koyun sütü aroması, keçi sütü aroması, tereyağı aroması gibi süt ve
süt ürünleri aroma vericileri kullanılamayacak.
Peynir etiketlerinde, tüketicinin yanılmasına neden olan ‘köy
peyniri’, ‘geleneksel peynir’, ‘doğal peynir’, ‘çiftlik peyniri’
gibi ifadeler kullanılamayacak.
En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine ‘eski’
denebilecek.
Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4
grupta üretilecek.
Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen
peynirlerin etiketinde, üretim tarihi, ‘çiğ sütten üretilmiştir’
ifadesi ve ne kadar sürede olgunlaştırıldığı mutlaka görünür
şekilde yazılacak. Pastörize edilmemiş çiğ sütten üretilen
peynirler en az 4 aylık olgunlaşma döneminden sonra
satılabilecek.
Beyaz peynirde tuz oranı azaltılacak.
Küflü peynir üretimi kontrol altına alınacak. Peynirlerin
üretiminde kullanılacak küf kültürleri ve kullanım şartları
Bakanlıkça belirlenecek. Küf kültürleri ile olgunlaştırılarak
üretilen peynirlerin etiketinde hangi küf kültürleri kullanıldığına
ilişkin bilgilere yer verilecek.
Açık peynir satışına yasak geliyor

Bunlar da ilginizi çekebilir