DÜNYA

ABD, Irak ve Suriye'deki asker sayısını sessizce arttırıyor

ABD'nin Ortadoğu'daki asker sayısı ile ilgili açıkladığı sayılar gerçeği yansıtmıyor. Veriler, ABD'nin ilgili ülkelerdeki asker sayısının arttığını gösteriyor.

Abone Ol

Amerikalı yetkililer diplomatik ve güvenlik endişelerini gerekçe göstererek,Suriye'deki Amerikan askerlerinin gerçek sayısını gizlediklerini itiraf etti. Pazartesi günü Pentagon, Irak'ta bulunan 2.500 asker sayısının oradaki asker sayısını tam olarak yansıtmıyor olabileceğini belirtti.

Son birkaç ay ve hatta yıllar boyunca Pentagon, IŞİD'i yenme çabalarının bir parçası olarak Suriye'de yaklaşık 900, Irak'ta ise 2.500 asker bulunduğunu belirtmişti. Ancak geçen hafta Pentagon Basın Sekreteri Tuğgeneral Pat Ryder tarafından yapılan sürpriz bir açıklama, Suriye'deki asker sayısının medyaya bildirilenin iki katından fazla olduğunu ortaya koydu.

Ryder "görev gereksinimlerinin değişmesi" ve IŞİD misyonu için geçici kuvvetlerin görevlendirildiğini ve bunun Esad rejiminin düşüşünden önce gerçekleştiğini söyledi.

1.100 ek askerin "güç koruma, taşıma, bakım veya diğer ortaya çıkan operasyonel gereksinimleri destekleyen geçici yardımcılar" olarak daha kısa süreli bir görev için bulunduğunu belirtti.

Geçici ek kuvvet sayısının son birkaç yıl içinde değiştiğini kabul ederken, bunların "temel kuvvetlere yönelik tehdit arttıkça zamanla" arttığını ifade etti.

Ryder, geçen haftaki açıklamalarını yineleyerek, operasyonel güvenlik ve diplomatik sebeplerin bu ek kuvvetlerin sayısının kamuoyuna açıklanmasını engellediğini belirtti.

Irak'a gelince Ryder, "bazı ek geçici yardımcıların" da orada bulunan 2.500 askerle birlikte görevlendirildiğini söyledi. "Ancak operasyonel güvenlik ve diplomatik sebepler nedeniyle, daha fazla ayrıntı veremiyoruz" dedi.

Amerikalı yetkililer, Irak'taki asker artışının Suriye'dekiyle benzer olduğunu ve tehdit değerlendirmesinin arttığını belirtti. Bir yetkili "Çok iç içe geçmiş durumdalar ve daha fazla sayının nedeni, Suriye'deki duruma benzer şekilde pek çok açıdan aynıdır" dedi.

Pentagon yetkilileri, Suriye'deki Esad rejiminin düşüşünün ardından son birkaç gündür rutin toplantıları artırmış durumda. Özel bir endişe kaynağı, Türkiye ile desteklediği gruplar arasındaki çatışmaların ABD destekli terör örgütü Suriye Demokratik Güçleri ile devam etmesi. 

Biden yönetiminin görev süresinin bitmesine bir aydan az bir süre kalmışken, Trump yönetimi altında ABD'nin politikasının nasıl olacağı belirsizliğini koruyor. Trump’ın ekibine yakın kaynaklar, Esad'ın Moskova'ya kaçmadan önce, “Hayat Tahrir al-Şam” ve lideri Ahmed al-Şaara'nın Suriye’yi yönetemeyeceğini söylemişti.

Joel Rayburn (Trump’ın eski Suriye özel elçisi) al-Şaara'nın “eğer Suriye halkı, dün 54 yıllık bir diktatörlüğün sona erdiğini gördükten sonra onun Esad’ın yerine başka bir diktatör olarak kendisini yerleştirmesini kabul edeceğini düşünüyorsa mutlaka delidir” dedi.

Rayburn 9 Aralık’ta X'te yaptığı paylaşımda Al-Şaara ve HTŞ'nin terörist bir örgüt olarak tanımlandığını ve Suriye’nin komşularının, BM tarafından yönetilen siyasi süreçleri atlatan HTŞ hakimiyetindeki bir geçiş hükümetini desteklemeyeceğini belirtti. Bu karar, kapsayıcı, mezhepçi olmayan bir hükümet ve yeni bir anayasa çağrısında bulunan 2254 sayılı karara dayanmaktadır. Al-Şaara, geçen hafta birkaç bölgesel yetkili ve üst düzey ABD diplomatıyla bir araya gelerek kapsayıcı bir hükümet kuracağını söyledi.

Biden yönetimi, al-Şaara'nın başına konulan 10 milyon dolarlık ödülün kaldırıldığını söyledi ancak grubunun terörist olarak tanımlanması kaldırılmadı.

HTŞ ve diğer muhalif savaşçılar, Suriye köy ve kasabalarını ele geçirerek Şam’a doğru ilerlerken başkan seçilen Donald Trump, Suriye’nin “bir karmaşa” olduğunu söyledi ve ABD’nin “bununla hi̇çbi̇r alakas olmaması gereki̇yor. Bu bi̇zi̇m savaşımız deği̇l. Bırakın geli̇şsi̇n. Müdahale etmeyi̇n!” şeklinde öneride bulundu.

Esad kaçtıktan sonra Trump, “Rusya ve İran şu anda zayıflamış durumda, biri Ukrayna nedeniyle ve kötü bir ekonomi, diğeri ise İsrail ve onun savaş başarıları nedeniyle” dedi.

İlk döneminde Trump, Suriye’den asker çekmeye çalıştı. Ancak Irak ve Suriye’deki asker varlığının artması ve Washington’un ABD liderliğindeki D-ISIS Koalisyonu’nu sonlandırma için belirlenen takvimin yaklaşmasıyla dikkatler, gelecek yönetimin planlarını ne şekilde açıklayacağına çevrilecektir.

ABD, Bağdat ile Küresel Koalisyon’u sonlandırma konusunda anlaşmanın yanı sıra belirsiz bir dil kullandığı ortak bir açıklamada ülkedeki birkaç askeri üssünden çekilme konusunda da anlaşmıştı. Washington, Irak ve Suriye’deki üslerini sadece terörizm ve IŞİD ile mücadele etmek için değil aynı zamanda İran’ı ve bölgedeki vekillerinin hareketlerini izlemek için de kullanıyordu.

Bağdat, Tahran’dan gelen yoğun baskılara rağmen ABD askerlerinin çekilmesi için baskı yapıyordu. Ancak Esad rejiminin düşüşü sonrası durumun değişmiş gibi göründüğü belirtiliyor.

Irak’ın, ABD asker varlığının süresinin uzatılmasını resmen talep etmesini büyük olasılıkla bekliyorum” diyen üst düzey bir Iraklı yetkili, Washington Post’a Pazartesi günü açıklamalarda bulundu.

ABD ve Terör örgütü SDG ttifakı Suriye’de ABD'nin karşılaştığı bir diğer ikilem, NATO müttefiki Türkiye ile terör örgütü SDG arasında nasıl bir yol izleneceği. Türkiye, SDG’yi bir terörist grup olarak görmekte.

PKK, ABD tarafından terörist bir grup olarak tanımlanıyor ancak SDG değil. Ankara, ABD’nin SDG’ye desteğini rahatsız edici buluyor. Suriye’de yaklaşık 2.000 Amerikan askeriyle ABD ve SDG, IŞİD hedeflerine karşı baskınlar gerçekleştirdi.

Türkiye'nin operasyonlarının artmasının ardından terör örgütü SDG lideri ABD’yi müttefiklerini terk etmekle suçladı.

8 Aralık'ta Suriye’deki IŞİD hedeflerine yönelik ABD hava saldırılarının ardından, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Erik Kurilla Suriye’ye giderek SDG yetkilileriyle görüştü.

Ancak Suriye’nin yeni yönetimiyle görüşen ABD diplomatını bazı SDG yetkililerini endişelendiren bir ton takındığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu İşleri Yardımcı Sekreteri Barbara Leaf, Ayn El-Arab yakınlarındaki ABD destekli terör örgütü Suriye Demokratik Güçleri’nin rolünün “yönetilen bir geçiş” ile devredilmesi gerektiğini belirtti. SDG’nin Esad rejiminden önceki koşullarının “gerçekten dramatik bir şekilde değiştiğini” belirtti.