Suriye'de yaşanan iç savaşın Türkmen Dağı bölgesine sıçramasının ardından bölgedeki halkın Türkiye'ye getirilme çalışmaları devam ederken, Hatay Valisi Ercan Topaca'dan açıklama geldi.
Ercan Topaca'nın açıklamalarından satırbaşları:
Bu akşam saatlerinde parmak izleri alınmış kişi sayısı 4019 olarak sayıldı. Bunun öncesinde de ülkemize kabul ettiğimiz vatandaşlar oldu. 24 Kasım'da uçak düşürme olayının ardından 1674 kişi Türkiye topraklarına alınmıştı. Onlarla birlikte Suriye'den Türkiye'ye gelen vatandaş sayısı 5694 kişi oldu. Ve daha da kabul etme işlemlerimiz devam ediyor.
Vatandaşları kayıt kabul işleminden sonra birkaç bölgeye yerleştiriyoruz. Yakını olan ve bireysel anlamda maddi gücü olan kişiler kendileri konaklıyor. Kendi imkanlarıyla konaklayanların sayısı 200 kişiyi bulurken, 49 aile sınıra yakın bir bölgeye yerleştirildi.
1700'e yakın çadır kapasitesi olan her türlü ihtiyaçların giderilme altyapısına sahip çadır kentlere vatandaşları yerleştirmeye başladık. Yarın ilk etapta 300 aileyi çadır kente nakledeceğiz. Bu akşam bir kısım aileyi de Suruç kamp merkezine göndereceğiz. Bu işlem 3 ila 4 saat süren süren işlemler. Gerek AFAD gerekse sağlık personelimiz, gerek kaymakamlarımızla beraber bu operasyonu yapmak istiyoruz.
Tabi 2-3 gün içerisinde bu kadar sayısının kayıtlarını yapmak çok da kolay olmuyor. Çalışanlarımız büyük fedakarlık örneği sergiliyor. Misafirlerimizi biraz bekletiyoruz ama transfer işlemlerini bu gece bitirmiş olacağız.
Bu gece saatlerinde 1500 kişinin gelmesini bekliyoruz. Yarından itibaren Yamadi bölgesinden girişleri durduracağız. Aynı önceden olduğu gibi bugün gelen ve geleceklerin aynı prosedüre tabi tutarak sevkıyatlarını gerçekleştireceğiz.
Ben bu operasyonda görev alan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yerleştirdiğimiz vatandaşların Türkiye'de iyi bir yaşam geçirmelerini diliyoruz."