2015, hem dünyanın gördüğü en sıcak yıl hem de 40’a yakın dünya liderinin bir araya gelerek giderek büyüyen küresel ısınma tehdidine karşı (sıcaklık artışını 2 derecede sınırlamak başta olmak üzere) bir dizi önleme imza attığı yıl oldu.
13,5 trilyon dolar gibi bir meblağ, ormansızlaştırmayı engellemek, fosil yakıt kullanımını azaltmak, temiz enerjiye geçmek gibi işlemlere harcanmak için ayrılmışken, bilim adamları insan ırkının karşı karşıya olduğu tehditlerle ilgili uyarmaya devam ediyor.
Oxford Üniversitesi’nin “Gıdanın Geleceği” adlı raporuna göre
2050’ye kadar en az 500 bin insan ısınan hava ve gıda
alışkanlıklarındaki değişim nedeniyle hayatını kaybedecek.
İngiltere’nin prestijli sağlık dergisi The Lancet’te yayınlanan
raporda gıda ürünlerine ulaşımın kişi başına yüzde 3,2 azalacağı
belirtildi. Giderek azalan sebze ve meyve tüketimi de vücutta
değişimlere yol açarak kalp krizi ve kanser riskini artıracak.
YUNANİSTAN’DAN ÇİN’E KADAR RİSK DEVAM
EDİYOR
Rapora göre gıda arzındaki düşüş en fazla batı Pasifik, Çin ve
Hindistan’ın da dâhil olduğuGüneydoğu Asya bölgelerini etkileyecek.
Uzmanlar ayrıca, Yunanistan ve İtalya’nın da tehlikede olduğunu
belirtti.
Araştırmanın başkanlığını yürüten Marco Springmann, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada en iyi senaryoda bile iklim değişikliğinin yaşam süresine etkisinin olumsuz olacağını vurguladı. Springmann, “Uyum sürecine yönelik çabalar hızlandırılmalı” diye konuştu.